Actueel
Wordt het wassenbeeld van André Hazes uit Madame Tussauds gehaald?

Op sociale media laait de discussie op: moet het wassenbeeld van André Hazes nog wel in Madame Tussauds blijven staan? Hoewel zijn muzikale prestaties onmiskenbaar zijn, komt er steeds meer aandacht voor verhalen uit zijn persoonlijke verleden die voor ongemak zorgen.
Waar de ene groep hem blijft eren als volksheld, vragen anderen zich af of hij nog wel past binnen het huidige maatschappelijke klimaat. Het debat is losgebarsten.
Eerbetoon of ongemakkelijk?
André Hazes is al jaren een vaste waarde in het wassenbeeldenmuseum. Bezoekers poseren graag naast zijn beeltenis, terwijl zijn bekendste nummers door de ruimte klinken. Maar de tijden zijn veranderd.
Wat vroeger met een knipoog werd besproken, krijgt nu meer aandacht. Fragmenten uit oude interviews worden opnieuw gedeeld op platforms als X (voorheen Twitter) en TikTok, en roepen vragen op. Niet zozeer over zijn zangkunst, maar over keuzes die hij maakte in zijn persoonlijke leven.
Een kritische blik op het verleden
Het begon met één simpele post: “Waarom eren we deze man eigenlijk nog steeds?” Al snel volgden meer reacties. Vooral onder jongere gebruikers ontstond verwarring. Ze kenden Hazes van zijn muziek, maar niet van de verhalen die nu opduiken.
“Dat café waar hij altijd zat, wordt nog steeds gezien als heilige grond,” merkt iemand op. “Maar moeten we dat allemaal maar normaal blijven vinden?” De toon is veranderd. Wat ooit een gevierd levensverhaal was, wordt nu kritisch bekeken.
Museum houdt zich op de vlakte
Tot nu toe weigert Madame Tussauds Amsterdam een duidelijke uitspraak te doen. Op vragen van de media volgt slechts een korte reactie: “We volgen het maatschappelijke gesprek op de voet, maar doen momenteel geen uitspraken over individuele beelden.”
Dat klinkt neutraal, maar zegt eigenlijk veel. Want in eerdere gevallen, zoals bij andere publieke figuren, reageerde het museum sneller en duidelijker. Denk aan het verwijderen van beelden van mensen die negatief in het nieuws kwamen, of het aanpassen van opstellingen na maatschappelijke druk.
De balans tussen bewondering en bewustwording
Het grote dilemma: hoe gaan we om met iconen die ooit gevierd werden, maar van wie nu andere kanten belicht worden? De ene groep vindt dat je iemand zijn verdiensten niet mag afnemen. “Hij heeft zoveel betekend voor de Nederlandse muziek,” klinkt het. “We kunnen niet zomaar doen alsof dat niet gebeurd is.”
Anderen vinden juist dat eerbetoon niet automatisch een vrijbrief moet zijn. “Iedereen maakt fouten, maar dat betekent niet dat we mensen op een voetstuk moeten blijven zetten.”
Fans verdeeld over het debat
Op Facebook barstte het los. Sommige fans verdedigen hem fel. “Laat die man met rust,” reageert iemand. “Hij is er niet meer om zichzelf te verdedigen.” Anderen zijn kritischer: “We mogen best eens nadenken over wie we kiezen om te eren in het openbaar.”
Wat opvalt: vooral jongere generaties hebben een ander perspectief. Zij kennen Hazes niet als persoon, maar als symbool. En symbolen staan open voor herinterpretatie.
De rol van sociale media
TikTok, Instagram en X spelen een belangrijke rol in het heropenen van dit soort discussies. Korte video’s met oude uitspraken van Hazes worden massaal gedeeld. Sommigen reageren verbaasd, anderen verontwaardigd.
Wat vroeger nauwelijks besproken werd, komt nu met volle kracht naar boven. En waar voorheen de media de toon zetten, zijn het nu gebruikers zelf die het gesprek bepalen.
Kunst en gedrag: los van elkaar?
Een veelgestelde vraag in dit soort discussies: kun je iemands werk waarderen zonder diens gedrag goed te keuren? En zo ja, waar trek je dan de grens?
Hazes is lang niet de enige bij wie deze discussie speelt. Van internationale artiesten tot sporthelden – steeds vaker worden zij langs een nieuwe meetlat gelegd. Niet om te oordelen, maar om bewustzijn te creëren over de impact van publieke verering.
Wat als het beeld verdwijnt?
Stel dat Madame Tussauds wél besluit het beeld te verwijderen. Wat zou dat betekenen? Voor de één is het een logisch gevolg van veranderende normen. Voor de ander voelt het als geschiedvervalsing.
Toch is het goed om te realiseren: Madame Tussauds is geen museum in de klassieke zin. Het draait daar niet om objectieve geschiedenis, maar om publieke beleving. Beelden worden geplaatst op basis van populariteit – en kunnen dus ook verdwijnen als die populariteit afneemt of verandert van toon.
Eerdere voorbeelden uit Nederland
Het is niet de eerste keer dat deze discussie speelt. Beelden van artiesten en sporters zijn eerder verwijderd uit musea of publieke ruimtes nadat hun imago onder vuur kwam te liggen. Soms met veel media-aandacht, soms stilletjes achter de schermen.
Hazes bevindt zich nu in datzelfde spanningsveld. En hoewel er (nog) niets concreets is besloten, is het gesprek eromheen niet meer te negeren.
Bekende gezichten blijven stil
Waar je misschien zou verwachten dat collega-artiesten of bekende Nederlanders zich in het debat mengen, blijft het opvallend stil. Ook programma’s die normaal graag de discussie aangaan – zoals Vandaag Inside – hebben het er nauwelijks over.
Of dat komt door loyaliteit, ongemak of simpelweg omdat niemand de eerste wil zijn die zich uitspreekt, blijft gissen. Maar de stilte valt op.
Het gaat niet om veroordeling
Belangrijk om te benadrukken: dit gesprek gaat niet over het zwartmaken van een zanger. Het gaat over de manier waarop we omgaan met onze publieke iconen. Over de vraag of we alles moeten blijven vieren, of dat er ruimte mag zijn voor nuance.
We hoeven Hazes niet uit onze geschiedenisboeken te schrappen. Maar misschien moeten we wel opnieuw nadenken over hóe we hem herinneren.
En nu?
Het laatste woord is nog lang niet gezegd. Misschien laat Madame Tussauds alles zoals het is. Misschien komt er een klein bordje bij het beeld, met uitleg. Of misschien verdwijnt het beeld in stilte, net zoals bij anderen is gebeurd.
Hoe dan ook: de discussie heeft iets losgemaakt. Niet alleen over Hazes, maar over de bredere vraag hoe we omgaan met eerbetoon aan bekende figuren uit het verleden. Een vraag die steeds vaker terugkomt, en waar geen makkelijk antwoord op is.
Conclusie
De toekomst van het wassenbeeld van André Hazes is onzeker. Wat zeker is: we zijn als samenleving kritischer gaan kijken. Niet om te oordelen, maar om bewuster om te gaan met wie we publiekelijk blijven eren. En dat gesprek is pas net begonnen.

Actueel
Emma Wortelboer openhartig: “Ik hoop dat mijn dochter me nooit opzoekt op Google”

Emma Wortelboer, bekend van haar televisiecarrière en uitgesproken persoonlijkheid, is inmiddels moeder van een dochtertje: Mia. In een openhartig interview in het NPO-radioprogramma Nooit Meer Slapen spreekt ze met Femke van der Laan over hoe het moederschap haar kijk op het leven – en op haar eigen verleden – heeft veranderd. Eén van de onderwerpen die aan bod komt: hoe ze omgaat met haar publieke imago en de dag waarop haar dochter daar zelf via internet achter zal komen.
Geen zin in een digitale confrontatie
Tijdens het gesprek vertelt Emma eerlijk dat ze niet uitkijkt naar het moment dat haar dochter haar gaat ‘googelen’. Voor velen een grappige gedachte, maar voor Emma duidelijk een ongemakkelijk idee. “Dat moet ze écht niet doen,” zegt ze met een lach, maar ook met zichtbaar ongemak. “Dat is een héél slecht idee.”
Emma doelt hiermee op het feit dat haar publieke leven in de afgelopen jaren regelmatig onderwerp van gesprek is geweest. Als presentatrice van programma’s als Spuiten en Slikken en als commentator bij het Eurovisie Songfestival in 2019, heeft ze veel aandacht gekregen – niet altijd even positief.
Moederschap verandert alles
Sinds de geboorte van Mia, ruim een jaar geleden, kijkt Emma anders naar haar eigen leven. “Ik denk nu veel vaker: hoe zou zij hierover denken, later? Wat wil ik dat ze van mij ziet en weet?” In de uitzending met Femke van der Laan wordt duidelijk hoe serieus Emma hiermee bezig is.
Ze overweegt zelfs om, wanneer het moment daar is, samen met haar dochter achter de laptop te gaan zitten om die informatie op te zoeken. “Dan haal ik gelijk de angel eruit,” zegt ze. Het lijkt haar beter om zelf regie te houden over hoe haar dochter haar leert kennen via het internet.
Bekend zijn heeft twee kanten
Emma is zich ervan bewust dat haar rol als bekende Nederlander invloed zal hebben op haar dochter. Ze weet ook dat het internet niet vergeet, en dat mensen soms hard kunnen zijn in hun oordeel. “Mensen hebben een mening, zeker als je veel in de media bent geweest. En mijn dochter krijgt daar straks misschien vragen over.”
Het idee dat haar kind met haar publieke uitingen wordt geconfronteerd, is voor Emma lastig. Niet omdat ze zich schaamt, maar omdat ze haar dochter wil beschermen tegen negativiteit waar zij niets mee te maken heeft.
Geen behoefte aan oude meningen
In het gesprek komt ook de naam van Johan Derksen voorbij. Hoewel hij niet expliciet genoemd wordt in negatieve zin door Emma zelf, is het duidelijk dat ze het niet prettig vindt dat er online uitspraken over haar te vinden zijn van mensen die haar op een bepaald moment publiekelijk bekritiseerden.
“Er zijn mensen die bepaalde dingen over mij hebben gezegd. En ik wil dat mijn dochter begrijpt dat dat niet de volledige waarheid is.” Voor haar is het belangrijk dat haar dochter leert dat publieke uitspraken lang blijven hangen, maar vaak uit hun context worden getrokken.
Viral moment bij het Songfestival
Veel mensen herinneren zich Emma’s emotionele reactie toen Duncan Laurence in 2019 het Songfestival won. Ze was zichtbaar geëmotioneerd en liet haar blijdschap op uitbundige wijze zien. Dat fragment ging viral en leidde tot uiteenlopende reacties in de media.
Voor Emma was dat een echt moment van blijdschap en betrokkenheid, maar online werd het door sommigen als ‘hysterisch’ bestempeld. “Het is gek dat een oprechte emotie zo uitvergroot wordt. En dat blijft dan bestaan op het internet,” zegt ze daarover.
Zelfreflectie en groei
Hoewel Emma het lastig vindt dat zulke momenten nog altijd online circuleren, kijkt ze er ook met enige mildheid op terug. “Ik was jong, enthousiast, en ik ben niet iemand die dingen half doet.” Inmiddels is ze ouder, moeder, en kijkt ze met een ander perspectief naar haar publieke optredens.
Ze benadrukt dat iedereen verandert en groeit, en dat haar dochter dat hopelijk ook zal zien als ze ooit die beelden tegenkomt. “Ik hoop dat ze ziet dat ik niet perfect ben, maar wel altijd mezelf probeer te zijn geweest.”
Digitale opvoeding wordt belangrijker
Het gesprek raakt ook aan een breder thema: de invloed van internet op ouderschap. Steeds meer ouders moeten nadenken over wat er online te vinden is over henzelf, en wat hun kinderen daar later van zullen vinden. Emma’s verhaal maakt dat heel tastbaar.
“Ik denk dat elke ouder straks wel iets online heeft staan. Foto’s, meningen, filmpjes… En dan moet je daar met je kind over in gesprek.” Voor Emma is duidelijk dat ze die gesprekken niet uit de weg wil gaan, hoe ongemakkelijk ook.
Mediawijsheid begint thuis
Wat Emma wil meegeven aan haar dochter, is dat je als publiek figuur soms onterecht wordt beoordeeld. Maar ook dat je kracht kunt halen uit jezelf zijn, ondanks wat anderen zeggen. “Ik hoop dat Mia leert dat het oké is om uitgesproken te zijn. En dat het belangrijker is hoe je in het echte leven met mensen omgaat, dan wat er op internet staat.”
Dat maakt haar verhaal herkenbaar en actueel. In een wereld waarin iedereen digitaal terug te vinden is, is mediawijsheid iets dat ouders aan hun kinderen moeten leren – ook als het over henzelf gaat.
Openheid met een knipoog
Hoewel het onderwerp zwaar kan voelen, weet Emma er ook luchtigheid aan te geven. Ze praat met een lach, maakt grapjes over het idee van samen Googelen met haar dochter en laat zien dat ze zichzelf ook niet altijd even serieus neemt. “Ik bedoel, ik heb mezelf ook vaak genoeg teruggezien en gedacht: wow, dat had ook anders gekund.”
Die openheid en zelfrelativering maken Emma een authentieke stem in het gesprek over ouderschap, media en persoonlijke groei.
Van televisiepersoonlijkheid naar moeder met een missie
Emma Wortelboer is niet alleen meer de uitgesproken presentatrice die we kennen van televisie. Ze is nu ook moeder, en dat verandert haar perspectief. Door openlijk te praten over haar angsten en twijfels, draagt ze bij aan een belangrijk gesprek over digitale identiteit en opvoeding in het internettijdperk.
Haar verhaal laat zien dat publieke figuren ook gewoon mensen zijn, met zorgen, liefde en de wens om hun kinderen een veilige start te geven – online én offline.
-
Actueel4 dagen ago
Broer van bekende Nederlandse zanger komt om bij zwaar ongeluk op de weg
-
Actueel3 weken ago
Onze gedachten zijn bij prinses Beatrix (87)
-
Actueel2 weken ago
Ria Valk over haar toekomst: “Ik weet nu hoe lang ik nog heb”
-
Actueel2 weken ago
Martijn Krabbé deelt openhartig verhaal over zijn gezondheid: “Elke dag telt nu meer dan ooit”
-
Actueel1 maand ago
Verschrikkelijke onthulling: Dit is waarom Floortje Dessing plotseling verdwenen is van tv
-
Actueel4 weken ago
Sophie Hilbrand openhartig over relatiebreuk: “Ik ben niet trouw geweest”
-
Actueel3 weken ago
De geheime liefde (84) van Loretta Schrijver onthuld
-
Actueel4 weken ago
Zien: De aller wildste nacht in de Lang Leve de Liefde villa, ooit!