Connect with us

Tips

Vegan voor dummies: zo kies je de beste vleesvervangers

Avatar foto

Published

on

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vaker vegan te eten. Misschien vraag jij je wel af: kun je gezond leven zonder vlees en zuivel? Het antwoord is volmondig ja. Hier kom je alles te weten over veganisme!

Vegetariër of Veganist?

De Vegetarische Levensstijl:
De meeste vegetariërs kiezen ervoor om geen producten meer te eten waar een dier voor geslacht moet worden. Ze schrappen vlees en vis van hun menu. Ook snoepjes op basis van gelatine (gemaakt uit beendermeel van geslachte dieren) verdwijnen uit de kast.

Wat met melk, kaas en eieren?
Het gevaar bij veel vegetariërs is dat ze overschakelen naar een levensstijl met te veel kaas, wat uiteraard niet gezond is. Er zijn ook vegetariërs die geen kaas eten, omdat kaas vaak stremsel bevat uit de maag van kalfjes. Sommige vegetariërs schrappen ook melk, dat zijn ovo-vegetariërs. Anderen schrappen eieren, maar drinken wel nog melk, dat zijn lacto-vegetariërs.

Waarom Kiezen voor Vegetarisme?

Mensen kiezen om verschillende redenen voor vegetarisme. Ze doen het voor hun gezondheid, ze willen ecologischer leven of ze focussen op het dierenleed in de vleesindustrie. De meeste vegetariërs die begaan zijn met dieren, schakelen op termijn over naar veganisme.

De Vegan Levensstijl

Voor veel mensen lijkt veganisme een extreme keuze, maar veganisten zijn eigenlijk gewoon heel consequente vegetariërs. Ze kiezen ervoor om geen dierlijke producten te eten of andere voedingswaren die van dieren afkomstig zijn. Veganisten dragen vaak ook geen leer, bont, wol of andere producten waarvoor dieren gedood of gebruikt worden.

Absoluut Geen Zuivel Meer?
Veganisten krijgen dikwijls te horen dat ze onmogelijk gevarieerd kunnen eten zonder zuivelproducten. Maar het tegendeel is waar: een gezonde veganist eet erg gevarieerd. Alleen al de verschillende soorten melk doen je versteld staan: havermelk, amandelmelk, sojamelk, rijstmelk, kokosmelk… Ook eieren kun je op verschillende manieren vervangen, bijvoorbeeld door rijpe bananen of een mengsel van lijnzaad en water.

Tekort aan Vitamine B12?
Waar een veganist wel eens tegenaan zou kunnen lopen, is een tekort aan vitamine B12. Dit tekort komt echter net zo vaak voor bij vleeseters en is makkelijk te vermijden door het nemen van een supplement (onder begeleiding van een arts).

Wat Eten Vegetariërs en Veganisten?

Wat komt er dan wél op hun bord terecht? Simpel: heel veel! Vegetariërs en veganisten denken niet volgens de heilige drievuldigheid: aardappelen, groenten en vlees. Om gezond te eten, zal iemand met een plantaardige levensstijl ongeveer de volgende hoeveelheden in het achterhoofd houden:

  • 50 gram noten, zaden of avocado
  • 200 gram bereide granen of brood
  • 300 gram peulvruchten
  • 400 gram groenten
  • 400 gram fruit
  • 2 liter vocht

Hoe Zit Het dan met Vleesvervangers?

Het zal je misschien verbazen, maar veel vegetariërs en veganisten eten amper vleesvervangers zoals burgers, worsten en schnitzels. Deze producten zitten vaak vol toegevoegde vetten en zouten, die soms ongezonder zijn dan vleesproducten. Toch kunnen vleesvervangers voor beginners een gemakkelijke oplossing zijn. Om de overstap te maken, zijn ze vaak een welkom product.

Gezonde Vleesvervangers:
Bedenk goed wat je wilt vervangen. Wil je vooral de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen of wil je ook de smaak en textuur van vlees nabootsen? Een goede vleesvervanger kan zijn:

  1. Smakelijke Peulvruchten: Kikkererwten, bonen en linzen zijn eeuwenlang een bron van eiwitten en kunnen heerlijk worden verwerkt in curry’s of ovenschotels.
  2. Tofoe, Tempé of Seitan: Tofoe is een eiwitrijk sojaproduct dat alle essentiële aminozuren bevat en makkelijk de smaak van andere ingrediënten overneemt. Tempé heeft meer textuur en smaak, terwijl seitan een vezelstructuur heeft die sterk op vlees lijkt.

Moderne Vleesimitaties:
Met de vooruitgang in technologie zijn er tegenwoordig vegetarische kippenstukjes die de textuur van vlees nabootsen. Let wel op: te veel toegevoegde vetten en zouten maken van je vervanger al snel een ongezonde optie.

Hoe Ziet een Vegan Dagmenu Eruit?

Een gezond vegan voorbeeld voor de dag kan er als volgt uitzien:

  • Ontbijt: Kom havermout met amandelmelk en bosbessen, een snufje kaneel en lijnzaad
  • Tussendoortje in de Voormiddag: Een peer en een handje studentenhaver
  • Lunch: Vier sneden volkorenbrood belegd met hummus en pindakaas, met een fris slaatje als bijgerecht
  • Tussendoortje in de Namiddag: Twee rijstwafels met pure chocolade en twee mandarijnen
  • Warme Maaltijd: Wok met gemarineerde tofoereepjes, broccoli, peulen, bruine rijst en een scheutje extra sojasaus
  • Avond: Kommetje vers fruit

Niet slecht, toch?

Tips om Vegetarisch/Veganistisch te Koken

  • Investeer in de Basisproducten. Kruiding is alles!
  • Maak een Weekmenu: Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.
  • Kook op Voorhand: Maak grotere hoeveelheden zodat je voor de komende dagen een maaltijd hebt.
  • Informeer Je Goed: Er zijn talloze groepen en blogs vol inspirerende recepten en ideeën.

Veganistisch eten kan dus lekker, gevarieerd en gezond zijn, zolang je je goed informeert en bewust met je keuzes omgaat.

Tech

Dit is het grootste smartphone gevaar op vakantie dat vrijwel niemand in de gaten heeft

Avatar foto

Published

on

Hoe veilig is openbare wifi eigenlijk tijdens je vakantie? Het hangt natuurlijk af van het netwerk, maar zomaar ergens inloggen kan gevaarlijk zijn. Je wordt namelijk omringd door oplichters. Het is sowieso een goed idee om je smartphone – op misschien een specifieke app na – niet te veel te gebruiken tijdens je vakantie, maar openbare netwerken zijn helemaal een rode vlag. We laten het woord aan Cindy Wubben, Chief Information Security Officer bij Visma. “Zelfs netwerken van hotels zijn niet zonder risico,” waarschuwt zij.

Smartphone-gebruik als doelwit voor cybercriminelen

“Recent is een Australische man gearresteerd nadat hij in een vliegtuig een nep wifi-netwerk had opgezet om gegevens van medepassagiers te stelen,” vertelt Cindy Wubben. “Dit bewijst dat mensen helaas zelfs tijdens hun vakantie moeten oppassen voor oplichters.”

Het gebruik van openbare wifi-netwerken op je smartphone is verleidelijk, vooral op vakantie. Toegang tot gratis wifi is immers overal beschikbaar: van cafés en luchthavens tot winkelcentra. “Maar deze netwerken kunnen gevaarlijk zijn omdat cybercriminelen op de loer liggen om persoonlijke gegevens te stelen,” legt Wubben uit. “Veel openbare wifi-netwerken zijn onbeveiligd en gebruiken geen versleuteling, waardoor cybercriminelen gegevens die mensen versturen en ontvangen gemakkelijk kunnen onderscheppen.”

Hackers zitten tussen jou en openbare wifi in

Cindy Wubben waarschuwt verder: “Hackers kunnen zich tussen mensen en de wifi-router positioneren in zogenaamde Man-in-the-Middle-aanvallen. Hierbij kunnen ze al het verkeer afluisteren en gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardnummers stelen. Daarnaast kunnen ze nep-wifi-netwerken opzetten die verdacht veel lijken op die van legitieme, gratis wifi-aanbieders. Zodra mensen hiermee verbinding maken via hun smartphone of andere apparaten, hebben ze direct toegang tot al hun internetverkeer.”

Zelfs ogenschijnlijk veiligere opties, zoals hotelnetwerken, zijn niet volledig risicovrij. “Wifi-netwerken in hotels zijn meestal beschermd met wachtwoorden. Toch kunnen mensen hier tijdens hun vakantie niet zonder risico’s gebruik van maken,” aldus Wubben, “omdat deze netwerken geen individuele encryptie voor elke gebruiker toepassen. Dit betekent dat andere gasten op hetzelfde netwerk mogelijk jouw verkeer kunnen onderscheppen.”

Tips voor veilige connectiviteit op vakantie

“Mensen kunnen beter 4G of een mobiele hotspot gebruiken,” adviseert Cindy Wubben. “Een persoonlijke hotspot fungeert als een privé wifi-schild en biedt een veilige verbinding voor online activiteiten.” Dit is vaak de meest veilige optie, omdat je dan je eigen versleutelde verbinding gebruikt.

Als mensen die mogelijkheid niet hebben, dan moeten ze een VPN (Virtual Private Network) gebruiken. “Een VPN versleutelt al hun verkeer, waardoor het veel moeilijker wordt voor cybercriminelen om gegevens te onderscheppen,” legt Wubben uit. Dit creëert een veilige tunnel voor je data, zelfs op een onbeveiligd openbaar netwerk.

Tot slot, om goed voorbereid op vakantie te gaan, is het belangrijk om updates van je smartphone uit te voeren voordat je vertrekt. “Updates bevatten belangrijke beveiligingspatches die smartphones beschermen tegen de nieuwste dreigingen,” zegt Wubben. “Ook is het verstandig als mensen hun smartphone dagelijks even uit- en aanzetten om tijdelijke bestanden en schadelijke processen te wissen, vooral na het gebruiken van openbare wifi-netwerken.” Zo minimaliseer je de risico’s op het compromitteren van je gegevens tijdens je welverdiende vakantie.

Continue Reading

Trending

  • Actueel1 maand ago

    Dit is er gebeurd met de gevonden Paul (83) en Gerda (80)

  • Actueel2 maanden ago

    Freek’s ontroerende nieuwe liedje raakt Nederland: een muzikale ode aan veerkracht en hoop

  • Actueel4 maanden ago

    Jutta Leerdam stapt in ijsbad en laat per ongeluk een beetje teveel zien!

  • Actueel4 maanden ago

    Gerard Cox in tranen: ‘Het gaat echt heel slecht met Joke, ik ben haar langzaam aan het verliezen’

  • Actueel4 maanden ago

    Kijkers geschokt door actie van gast in Lang Leve de Liefde: slurf tevoorschijn gehaald!

  • Actueel2 maanden ago

    Freek doet eindelijk zijn kant van het verhaal: ‘Ik blijf vechten en genieten van elk moment’

  • Actueel1 maand ago

    Freek Rikkerink krijgt plots verrassend nieuws van dokter te horen

  • Actueel3 maanden ago

    Familie neemt in alle rust afscheid van Jonnie Boer: “We gaan je missen, pap”