Actueel
Kabinet wil dienstplicht terug invoeren: ´Dit is wat we nu al weten´

Defensie wil 200.000 militairen: herinvoering opkomstplicht dichterbij dan ooit
Het ministerie van Defensie wil fors opschalen. Tijdens een recent overleg met vakbonden en vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers werd duidelijk dat het streven nu ligt op een krijgsmacht van 200.000 mensen. Een verdubbeling van het eerder gestelde doel van 100.000 personeelsleden. Om dit te realiseren, wordt zelfs serieus overwogen om de dienstplicht opnieuw te activeren.
Dienstplicht officieel nooit afgeschaft
De dienstplicht in Nederland is sinds 1997 niet meer actief, maar juridisch gezien nooit afgeschaft. Jongeren hoeven zich al decennia niet meer te melden bij Defensie, maar met het toenemende personeelstekort staat een heractivering nadrukkelijk op de politieke agenda.
Staatssecretaris Tuinman heeft aangekondigd binnenkort een brief aan de Tweede Kamer te sturen waarin meer duidelijkheid wordt gegeven over de toekomstige personeelsstrategie. De mogelijkheid om jongeren weer verplicht op te roepen voor militaire dienst wordt daarin als serieuze optie besproken.
Reservisten als flexibele aanvulling
Naast het uitbreiden van het aantal beroepsmilitairen, wil Defensie ook het aantal reservisten flink verhogen. Reservisten zijn burgers die op afroep beschikbaar zijn voor militaire taken. Ze vormen een waardevolle schakel tussen civiele en militaire inzetbaarheid, vooral in crisissituaties.
Toch blijkt het lastig om voldoende reservisten te werven zolang de deelname vrijwillig blijft. Een herinvoering van de opkomstplicht zou hierin verandering kunnen brengen, vooral onder jongeren die momenteel geen actieve rol spelen in de defensiestructuur.
Zweeds systeem als inspiratiebron
Het ministerie kijkt nadrukkelijk naar Zweden, waar de dienstplicht enkele jaren geleden opnieuw werd ingevoerd via een slimme benadering. Zweedse jongeren van 17 jaar krijgen jaarlijks een verplichte vragenlijst over hun motivatie, competenties en bereidheid tot dienst. Op basis daarvan worden zij eventueel uitgenodigd voor verdere keuringen.
Als er onvoldoende vrijwilligers zijn, volgt een verplichte oproep. Dit model blijkt effectief: alleen al dit jaar vulden 110.000 jongeren de vragenlijst in. Nederland overweegt een soortgelijke strategie om het potentieel onder jongeren snel en doelgericht in kaart te brengen.
Vakbonden zien verplichting als laatste redmiddel
De discussie over de dienstplicht wordt ook op de werkvloer gevoerd. Vakbondsvertegenwoordiger Jean Debie van de militaire vakbond laat weten dat hij de herinvoering niet uitsluit. “Als het niet lukt om voldoende mensen vrijwillig te werven, blijft er weinig anders over dan verplichting,” aldus Debie.
Ook defensie-analist Dick Zandee waarschuwt dat vrijwillige werving alleen niet voldoende zal zijn om de ambitieuze doelstellingen te halen. “Een uitbreiding naar 200.000 mensen is een enorme operatie. Daar zijn structurele maatregelen voor nodig, en herinvoering van de opkomstplicht kan daar onderdeel van zijn.”
Internationale dreigingen nemen toe
De hernieuwde focus op het vergroten van de krijgsmacht komt niet uit de lucht vallen. Internationale spanningen nemen toe, en de dreiging van gewapende conflicten aan de randen van Europa is reëel geworden. Van Oekraïne tot het Midden-Oosten: geopolitieke stabiliteit staat wereldwijd onder druk.
Volgens Defensie is het daarom noodzakelijk om niet alleen in materieel te investeren, maar vooral in mensen. Een flexibele, snel inzetbare en goed getrainde krijgsmacht is essentieel om de nationale en internationale veiligheid te garanderen.
Jongeren opnieuw in beeld voor Defensie
Als de opkomstplicht opnieuw wordt ingevoerd, betekent dit concreet dat Nederlandse jongeren weer verplicht in dienst moeten treden. Het plan zou kunnen betekenen dat jongeren zich moeten melden voor een selectieproces, waarna zij als beroepsmilitair of reservist worden ingezet.
Dit plan zal ongetwijfeld leiden tot debat in de samenleving. Tegenstanders zullen wijzen op de beperking van individuele vrijheid, terwijl voorstanders zullen benadrukken dat nationale veiligheid een collectieve verantwoordelijkheid is.
Politieke duidelijkheid op komst
Vooralsnog blijft het wachten op de aangekondigde brief van staatssecretaris Tuinman, die binnen enkele weken wordt verwacht. In deze brief zal meer duidelijk worden over de tijdlijn, de voorwaarden en de uitvoering van de personeelsuitbreiding bij Defensie. Ook zal naar verwachting worden ingegaan op de juridische en praktische implicaties van een herinvoering van de dienstplicht.
De kans dat het huidige systeem van vrijwillige deelname voldoende capaciteit oplevert, wordt steeds kleiner. De politieke druk om ingrijpende maatregelen te nemen groeit.
Conclusie: opkomstplicht terug als oplossing voor nijpend personeelstekort?
Het is duidelijk dat Defensie zich voorbereidt op een toekomst waarin veel meer menskracht nodig is. Met een ambitie om naar 200.000 medewerkers te groeien, wordt de druk op werving, opleiding en inzetbaarheid steeds groter. De herinvoering van de opkomstplicht lijkt niet langer taboe, maar een serieuze beleidsoptie.
Of het daadwerkelijk zover komt, hangt af van de politieke steun, de maatschappelijke acceptatie en de veiligheidssituatie wereldwijd. Maar één ding is zeker: de krijgsmacht van de toekomst vraagt om meer dan vrijwillige inzet. Nederland staat aan de vooravond van een ingrijpend defensiebeleid dat invloed zal hebben op de levens van duizenden jongeren.

Actueel
B&B Vol Liefde-Magda beledigt Fons om zijn corpulent figuur: ´Dit is onnodig kwetsend!´

In de nieuwste aflevering van B&B Vol Liefde wordt het ongemakkelijk tijdens het etentje van Magda en haar logé Fons. De doorgaans welbespraakte en zelfverzekerde B&B-eigenaresse besluit haar date aan te spreken op zijn lichaam. Volgens Magda heeft Fons namelijk een “hele dikke buik” die haar letterlijk in de weg zat bij een omhelzing. Het resultaat is een pijnlijk gesprek dat ook onder kijkers tot veel discussie leidt.
Bezorgde Magda spreekt zich uit
Magda ontvangt haar date Fons al enkele dagen in haar Franse verblijf in Longeville Sur-Mer. De twee lijken op het eerste gezicht goed met elkaar op te kunnen schieten. Toch zit Magda iets dwars. “Ik kon vannacht niet slapen,” zegt ze tegen Fons. Wat haar bezighoudt? Zijn buik. Volgens haar voelt zijn postuur als een obstakel dat ze niet kan negeren. Ondanks haar twijfel om het onderwerp aan te snijden, besluit ze het toch bespreekbaar te maken.
Onzekerheid over fysieke aantrekkingskracht
Fons, die tot dan toe oprecht geïnteresseerd leek in Magda, wordt verrast door haar opmerking. “Het eerste wat ik voelde tijdens die omhelzing, was je buik,” aldus Magda. “Je zat gewoon in de weg.” Ze benadrukt dat ze hem een lieve man vindt en hem niet wil kwetsen, maar haar woorden zijn allesbehalve subtiel. Ze geeft zelfs toe dat ze het eerder al had opgemerkt: “Ik had best wel gezien dat je corpulent was.”
Geen belangstelling tonen
Naast de fysieke kwestie zit Magda ook iets anders dwars. Ze voelt zich niet gezien door Fons. Tijdens het diner kaart ze aan dat hij weinig vragen aan haar stelt. “Je zegt heel veel, maar je vraagt niks,” zegt ze. Fons verdedigt zich door te zeggen dat hij zich juist opstelt als een journalist die veel observeert en doorvraagt. Toch lijkt dat voor Magda onvoldoende. Ze wil meer betrokkenheid voelen.
Fons blijft kalm, maar is geraakt
Hoewel Fons aan tafel rustig reageert, blijkt uit zijn biecht dat hij zich gekwetst voelt. “Dat valt me tegen,” zegt hij over Magda’s kritiek. “Er wordt nu iets fysieks van mij gebruikt. Mijn hele buik.” Hij denkt bovendien dat het allemaal nog wel meevalt met zijn postuur. Maar de boodschap van Magda is duidelijk: fysieke aantrekkingskracht ontbreekt en dat staat voor haar in de weg van een mogelijke toekomst samen.
Bodyshaming of eerlijkheid?
De uitspraken van Magda zijn niet onopgemerkt gebleven. Online regent het reacties van kijkers die zich storen aan haar directe manier van communiceren. Veronica Superguide-columnist Robin Heerkens noemt het “ouderwets bodyshamen” en vraagt zich af of Magda zich wel bewust is van de impact van haar woorden. Op sociale media spreken veel mensen hun medeleven uit voor Fons.
Grenzen aan eerlijkheid
Hoewel Magda zichzelf graag profileert als iemand die eerlijk en open is, vinden sommigen dat ze in deze situatie te ver is gegaan. “Er is een verschil tussen eerlijk zijn en onnodig kwetsend,” reageert een kijker op X. Volgens velen had Magda haar punt ook op een zachtere manier kunnen brengen, zonder Fons zo persoonlijk aan te vallen. De opmerking over zijn buik kwam voor sommigen zelfs als een koude douche.
Magda slaapt weer als een roosje
Voor Magda zelf was de confrontatie een opluchting. Ze vertelt later dat ze eindelijk weer rustig kan slapen, nu ze haar zorgen heeft uitgesproken. Toch roept haar directe houding vragen op: hoeveel ruimte is er in de liefde voor fysieke voorkeuren, en wanneer slaat eerlijkheid om in kwetsend gedrag? Eén ding is duidelijk: Magda’s woorden hebben een gevoelige snaar geraakt, zowel bij Fons als bij de kijkers thuis.
-
Actueel1 maand ago
Dit is er gebeurd met de gevonden Paul (83) en Gerda (80)
-
Actueel2 maanden ago
Freek’s ontroerende nieuwe liedje raakt Nederland: een muzikale ode aan veerkracht en hoop
-
Actueel4 maanden ago
Jutta Leerdam stapt in ijsbad en laat per ongeluk een beetje teveel zien!
-
Actueel4 maanden ago
Gerard Cox in tranen: ‘Het gaat echt heel slecht met Joke, ik ben haar langzaam aan het verliezen’
-
Actueel4 maanden ago
Kijkers geschokt door actie van gast in Lang Leve de Liefde: slurf tevoorschijn gehaald!
-
Actueel2 maanden ago
Freek doet eindelijk zijn kant van het verhaal: ‘Ik blijf vechten en genieten van elk moment’
-
Actueel1 maand ago
Freek Rikkerink krijgt plots verrassend nieuws van dokter te horen
-
Actueel3 maanden ago
Familie neemt in alle rust afscheid van Jonnie Boer: “We gaan je missen, pap”