Connect with us

Actueel

Horeca fel tegen nieuw rookverbod op terrassen: ‘Mag je niet eens meer rustig roken’

Avatar foto

Published

on

De lont is aangestoken in horecaland: een nieuwe maatregel uit het regeerakkoord zorgt voor woedende reacties bij cafébazen en restauranteigenaars. Vanaf volgend jaar mag er niet meer gerookt worden op terrassen. Ja, je leest het goed: ook in de buitenlucht moet die sigaret uit. En dat valt bij de horeca helemaal verkeerd.

“Wat mogen we nog wél?”

Voor veel ondernemers voelt dit als de druppel. “We zitten al jaren in een spagaat,” zegt een caféhouder uit Breda. “Eerst coronaregels, toen personeelstekorten, nu weer dit. Moet ik straks echt gaan roepen tegen m’n eigen gasten: ‘peuk uit of wegwezen’? Wat mogen we nog wél?”

Veel ondernemers vrezen dat het rookverbod op terrassen klanten gaat kosten. “Mensen komen naar het terras om te ontspannen. Voor sommige vaste gasten hoort een sigaret daar gewoon bij. En als ze dat niet meer mogen, gaan ze misschien wel naar een plek waar het wél mag. Of blijven ze gewoon thuis.”

Horeca is geen politie

Het grootste bezwaar zit ‘m in de handhaving. Wie moet dit verbod gaan controleren? Moeten horecamedewerkers nu ook rookregels gaan opleggen aan hun eigen gasten? Dat klinkt mooi op papier, maar de praktijk is anders.

“Wij zijn geen politieagenten,” zegt een restaurantuitbater gefrustreerd. “We moeten al zoveel doen: QR-codes checken, allergieën noteren, personeel trainen. En dan moeten we nu ook nog gaan vragen of iemand z’n sigaret wil doven? Daar krijg je ruzie van.”

Openlucht? Serieus?

Nog een punt van frustratie: de meeste terrassen zijn in de openlucht. Geen dak, geen muren, gewoon buiten. En dan zou een sigaret alsnog verboden zijn? “Dat gaat echt veel te ver,” klinkt het. “Binnen roken snappen we allemaal. Maar buiten, in de frisse lucht? Wat is daar nou het probleem?”

Volgens sommige horecaondernemers wordt het rookprobleem zwaar overdreven. “Als iemand op vijf meter afstand zit te roken, dan heb je daar amper last van,” zegt een ober in Amsterdam. “Het wordt allemaal zó overdreven tegenwoordig.”

Minister blijft bij zijn standpunt

De verantwoordelijke minister, Frank Vandenbroucke, blijft bij zijn beslissing. Volgens hem is het rookverbod op terrassen een logische stap richting een rookvrije generatie. Hij benadrukt dat het gaat om het beschermen van niet-rokers én het ontmoedigen van roken in het algemeen.

“We willen voorkomen dat roken de norm blijft,” zegt hij. “Ook kinderen zien mensen op terrassen zitten roken. Dat beeld moeten we doorbreken.” Hij noemt het rookverbod buiten “een kwestie van gezondheid en voorbeeldgedrag”.

Niet iedereen is tegen

Toch is er ook begrip bij sommige gasten. Een vaste terrasbezoeker vertelt: “Ik rook zelf niet, en soms vind ik het wel vies als iemand naast je een sigaret opsteekt terwijl je net aan je lunch begint. Dus ergens snap ik het wel.”

Een ander zegt: “Je moet tegenwoordig al overal rekening mee houden. Roken is ongezond, dat weten we allemaal. Misschien is het tijd om daar ook op het terras eens kritisch naar te kijken.”

Anti-rookgroepen juichen

Gezondheidsorganisaties zijn juist positief over het besluit. “Dit is een fantastische stap,” zegt een woordvoerder van een anti-rookstichting. “De horeca had ooit ook moeite met het binnenrookverbod, maar nu is dat de normaalste zaak van de wereld. Datzelfde gaat ook gebeuren met roken op terrassen.”

Ze wijzen erop dat passief meeroken wél degelijk schadelijk is, ook buiten. Zeker voor kinderen, zwangere vrouwen of mensen met astma. “Buiten rookt die rook ook gewoon je richting in,” klinkt het. “Het is geen onschuldig dampje.”

Onduidelijkheid over handhaving

Een ander probleem: wie gaat dit straks echt controleren? Wordt het aan de politie overgelaten? Gemeentelijke handhavers? Of is het de taak van de horeca zelf om rokers aan te spreken?

Tot nu toe is daar nog geen duidelijk antwoord op. En dat maakt horeca-uitbaters zenuwachtig. “Straks krijgen wij de boetes als iemand tóch rookt. Of moeten we onze gasten gaan wegsturen,” zegt een restauranteigenaar. “Dat gaat dus niet werken.”

Speciale rookzones?

Sommige ondernemers hopen dat er nog ruimte is voor compromis. Bijvoorbeeld door op grotere terrassen aparte rookgedeeltes in te richten, ver weg van andere tafels. “Dan houd je rokers én niet-rokers tevreden,” zegt een caféhouder. “Iedereen blij. Maar het lijkt erop dat er nul flexibiliteit is.”

Wat betekent dit voor het terrasgevoel?

Het klassieke beeld van een zonnig terras, een koud biertje en een ontspannen sigaret verdwijnt dus waarschijnlijk uit het straatbeeld. En dat doet best wat met het gevoel van ‘vrijheid’ op het terras.

“Het is weer een stukje sfeer dat verdwijnt,” zegt een barman in Utrecht. “Voor veel mensen is dat peukje gewoon onderdeel van het genieten. Haal je dat weg, dan voelt het minder losjes allemaal.”


Conclusie: horeca zit met de handen in het haar

Het rookverbod op terrassen is een feit, maar de uitvoering laat nog veel vragen open. De horeca voelt zich overvallen, belast en niet gehoord. Voor veel ondernemers is dit weer een extra regel bovenop een stapel die al veel te hoog is.

Of de maatregel écht effect gaat hebben op de volksgezondheid, zal de tijd moeten uitwijzen. Wat nu al duidelijk is: de frustratie in de sector is groot, en de roker op het terras lijkt definitief op z’n retour.

Actueel

B&B Vol Liefde-Magda beledigt Fons om zijn corpulent figuur: ´Dit is onnodig kwetsend!´

Avatar foto

Published

on

In de nieuwste aflevering van B&B Vol Liefde wordt het ongemakkelijk tijdens het etentje van Magda en haar logé Fons. De doorgaans welbespraakte en zelfverzekerde B&B-eigenaresse besluit haar date aan te spreken op zijn lichaam. Volgens Magda heeft Fons namelijk een “hele dikke buik” die haar letterlijk in de weg zat bij een omhelzing. Het resultaat is een pijnlijk gesprek dat ook onder kijkers tot veel discussie leidt.

Bezorgde Magda spreekt zich uit

Magda ontvangt haar date Fons al enkele dagen in haar Franse verblijf in Longeville Sur-Mer. De twee lijken op het eerste gezicht goed met elkaar op te kunnen schieten. Toch zit Magda iets dwars. “Ik kon vannacht niet slapen,” zegt ze tegen Fons. Wat haar bezighoudt? Zijn buik. Volgens haar voelt zijn postuur als een obstakel dat ze niet kan negeren. Ondanks haar twijfel om het onderwerp aan te snijden, besluit ze het toch bespreekbaar te maken.

Onzekerheid over fysieke aantrekkingskracht

Fons, die tot dan toe oprecht geïnteresseerd leek in Magda, wordt verrast door haar opmerking. “Het eerste wat ik voelde tijdens die omhelzing, was je buik,” aldus Magda. “Je zat gewoon in de weg.” Ze benadrukt dat ze hem een lieve man vindt en hem niet wil kwetsen, maar haar woorden zijn allesbehalve subtiel. Ze geeft zelfs toe dat ze het eerder al had opgemerkt: “Ik had best wel gezien dat je corpulent was.”

Geen belangstelling tonen

Naast de fysieke kwestie zit Magda ook iets anders dwars. Ze voelt zich niet gezien door Fons. Tijdens het diner kaart ze aan dat hij weinig vragen aan haar stelt. “Je zegt heel veel, maar je vraagt niks,” zegt ze. Fons verdedigt zich door te zeggen dat hij zich juist opstelt als een journalist die veel observeert en doorvraagt. Toch lijkt dat voor Magda onvoldoende. Ze wil meer betrokkenheid voelen.

Fons blijft kalm, maar is geraakt

Hoewel Fons aan tafel rustig reageert, blijkt uit zijn biecht dat hij zich gekwetst voelt. “Dat valt me tegen,” zegt hij over Magda’s kritiek. “Er wordt nu iets fysieks van mij gebruikt. Mijn hele buik.” Hij denkt bovendien dat het allemaal nog wel meevalt met zijn postuur. Maar de boodschap van Magda is duidelijk: fysieke aantrekkingskracht ontbreekt en dat staat voor haar in de weg van een mogelijke toekomst samen.

Bodyshaming of eerlijkheid?

De uitspraken van Magda zijn niet onopgemerkt gebleven. Online regent het reacties van kijkers die zich storen aan haar directe manier van communiceren. Veronica Superguide-columnist Robin Heerkens noemt het “ouderwets bodyshamen” en vraagt zich af of Magda zich wel bewust is van de impact van haar woorden. Op sociale media spreken veel mensen hun medeleven uit voor Fons.

Grenzen aan eerlijkheid

Hoewel Magda zichzelf graag profileert als iemand die eerlijk en open is, vinden sommigen dat ze in deze situatie te ver is gegaan. “Er is een verschil tussen eerlijk zijn en onnodig kwetsend,” reageert een kijker op X. Volgens velen had Magda haar punt ook op een zachtere manier kunnen brengen, zonder Fons zo persoonlijk aan te vallen. De opmerking over zijn buik kwam voor sommigen zelfs als een koude douche.

Magda slaapt weer als een roosje

Voor Magda zelf was de confrontatie een opluchting. Ze vertelt later dat ze eindelijk weer rustig kan slapen, nu ze haar zorgen heeft uitgesproken. Toch roept haar directe houding vragen op: hoeveel ruimte is er in de liefde voor fysieke voorkeuren, en wanneer slaat eerlijkheid om in kwetsend gedrag? Eén ding is duidelijk: Magda’s woorden hebben een gevoelige snaar geraakt, zowel bij Fons als bij de kijkers thuis.

Continue Reading

Trending

  • Actueel1 maand ago

    Dit is er gebeurd met de gevonden Paul (83) en Gerda (80)

  • Actueel2 maanden ago

    Freek’s ontroerende nieuwe liedje raakt Nederland: een muzikale ode aan veerkracht en hoop

  • Actueel4 maanden ago

    Jutta Leerdam stapt in ijsbad en laat per ongeluk een beetje teveel zien!

  • Actueel4 maanden ago

    Gerard Cox in tranen: ‘Het gaat echt heel slecht met Joke, ik ben haar langzaam aan het verliezen’

  • Actueel4 maanden ago

    Kijkers geschokt door actie van gast in Lang Leve de Liefde: slurf tevoorschijn gehaald!

  • Actueel2 maanden ago

    Freek doet eindelijk zijn kant van het verhaal: ‘Ik blijf vechten en genieten van elk moment’

  • Actueel1 maand ago

    Freek Rikkerink krijgt plots verrassend nieuws van dokter te horen

  • Actueel3 maanden ago

    Familie neemt in alle rust afscheid van Jonnie Boer: “We gaan je missen, pap”