Algemeen
Nieuwe beelden tonen hoe snel het water steeg bij overstromingen Texas

De recente overstromingen in de Amerikaanse staat Texas hebben pijnlijk duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar mens en natuur kunnen zijn bij plotseling extreem weer. Wat begon als een ogenschijnlijk onschuldige regenbui, eindigde in een ramp die tientallen levens heeft geëist en een compleet gebied heeft veranderd in een rampgebied.
Plotselinge ramp in Kerr County
In het Texaanse Kerr County steeg het waterpeil in de nacht in slechts 45 minuten met maar liefst acht meter. Voor veel inwoners kwam de overstroming als een complete verrassing. Zo vertelde een vrouw aan de Amerikaanse televisiezender KHOU hoe haar gezin binnen twintig minuten tot aan hun knieën in het water stond. Haar partner kwam om het leven in de chaos die volgde.
De zoektocht naar vermisten is nog steeds in volle gang. Hulpdiensten zoeken met man en macht naar een groep van zeker 27 meisjes die op zomerkamp waren toen het water onverwacht steeg. Het kamp, bedoeld als een onbezorgde vakantie vol plezier, werd in korte tijd overspoeld en veranderde in een plek vol angst en verdriet.
Dodental loopt verder op
De autoriteiten hebben bevestigd dat inmiddels meer dan vijftig mensen zijn overleden als direct gevolg van de overstromingen. Onder de slachtoffers zijn zeker vijftien kinderen. Zo’n impact maakt deze natuurramp tot één van de dodelijkste in de recente geschiedenis van de regio.
Volgens lokale functionarissen was de stortvloed nauwelijks te voorspellen. De weerdiensten hadden geen waarschuwingen voor noodweer van deze omvang afgegeven. Rob Kelly, een lokale bestuurder, zei dat er ‘geen enkele aanleiding was om aan te nemen dat er zoiets zou gebeuren’.
Hoe ontstaan flash floods?
Toch zijn deze plotselinge overstromingen, ook wel flash floods genoemd, geen nieuw fenomeen. Hoogleraar Chris Zevenbergen, expert in overstromingen aan de TU Delft, legt uit dat dit soort situaties steeds vaker voorkomen. “Wat we zien in Texas gebeurt wereldwijd op steeds meer plekken,” stelt hij.
Flash floods ontstaan wanneer hevige regenval in korte tijd neerkomt op een gebied waar de bodem het water niet snel genoeg kan absorberen. Het water zoekt dan zijn weg over het oppervlak en zorgt voor plotselinge watermassa’s die rivieren en beken in korte tijd doen overstromen.
Een vergelijkbare situatie vond plaats in 2021 in Limburg, België en Duitsland. Ook daar viel in korte tijd extreem veel regen, met als gevolg overstromingen die enorme schade aanrichtten en meer dan 220 levens eisten. In de regio Texas is de Guadalupe-rivier berucht om dit soort plotselinge waterstijgingen. In 1987 gebeurde iets soortgelijks, toen tien kampeerders om het leven kwamen.
Veranderende leefomgeving vergroot risico’s
De oorzaak van dit soort rampen is niet alleen het extreme weer, maar ook de manier waarop we met de omgeving omgaan, legt Zevenbergen uit. “Steden worden steeds meer verhard, met straten, parkeerplaatsen en gebouwen. Daardoor kan regenwater minder goed in de bodem wegzakken.” Maar het probleem is breder dan stedelijke gebieden alleen. Ook ontbossing en intensieve landbouw spelen een rol, doordat de bodem daar vaak minder goed in staat is om water vast te houden.
Bovendien worden rivieren en beken vaak rechtgetrokken en ingeperkt om ruimte te maken voor bebouwing of infrastructuur. “Maar dat verkleint hun capaciteit om plotselinge hoeveelheden water op te vangen,” aldus Zevenbergen.
Bewustwording en aanpassing noodzakelijk
Volgens Zevenbergen zijn dit soort rampen niet volledig te voorkomen, maar wel in impact te beperken. Hij pleit voor betere waarschuwingssystemen die mensen tijdig alarmeren bij extreem weer. “Het noodweer in Texas kwam onverwacht, maar dat geeft juist aan dat de systemen niet toereikend zijn. Bewoners moeten weten dat dit soort situaties vaker kan voorkomen.”
Daarnaast is het cruciaal dat er wereldwijd meer aandacht komt voor klimaatadaptatie. Rivieren moeten ruimte krijgen om te kunnen uitwijken bij hoogwater. Ook in de ruimtelijke ordening moet hier rekening mee worden gehouden. “Het is een probleem dat grootschalige aandacht verdient. We moeten beseffen dat klimaatverandering het risico op extreem weer vergroot,” aldus Zevenbergen.
Grootschalige hulpverlening op gang
In Texas is de hulpverlening inmiddels in volle gang. Duikers en reddingswerkers zoeken in de Guadalupe-rivier naar de vermiste meisjes. Plaatselijke brandweer, politie en vrijwilligers werken dag en nacht om de schade te beperken en overlevenden te helpen.
Het drama heeft ook de politieke top bereikt. De gouverneur van Texas heeft noodhulp toegezegd en roept inwoners op om waakzaam te blijven en gebieden langs rivieren en beken voorlopig te mijden.
Herinnering aan eerdere rampen
De huidige ramp roept herinneringen op aan eerdere grote overstromingen, zoals die in Slovenië in 2023. Ook daar zorgde zware regenval voor massale wateroverlast, met zes doden tot gevolg. Toen werden honderden mensen geëvacueerd. Zulke voorbeelden maken duidelijk dat geen enkel gebied immuun is voor extreem weer.
Wat kunnen we zelf doen?
Hoewel veel oplossingen liggen bij overheden en beleidsmakers, kunnen burgers zelf ook bijdragen. Zo adviseert Zevenbergen om bij de aanleg van tuinen en opritten rekening te houden met waterdoorlatende materialen. “Tegel eruit, plant erin,” vat hij samen. Dat klinkt simpel, maar elke vierkante meter helpt het regenwater beter in de grond te zakken.
Daarnaast is het belangrijk dat mensen bewust zijn van hun eigen veiligheid. Wie in een overstromingsgevoelig gebied woont, kan noodpakketten klaarzetten, vluchtroutes voorbereiden en familieleden informeren over wat te doen bij noodweer.
Toekomst vraagt om maatregelen
De verwoestende overstromingen in Texas maken nogmaals duidelijk dat klimaatverandering geen vaag begrip is, maar een directe impact heeft op het dagelijks leven. Extremere regenbuien, langere periodes van droogte en plotselinge overstromingen vragen om snelle en doordachte aanpassingen in hoe we wonen, werken en bouwen.
Chris Zevenbergen sluit af: “We kunnen niet alles beheersen, maar we kunnen ons wél beter voorbereiden. Dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid, maar van ons allemaal.”

Actueel
B&B Vol Liefde-Magda beledigt Fons om zijn corpulent figuur: ´Dit is onnodig kwetsend!´

In de nieuwste aflevering van B&B Vol Liefde wordt het ongemakkelijk tijdens het etentje van Magda en haar logé Fons. De doorgaans welbespraakte en zelfverzekerde B&B-eigenaresse besluit haar date aan te spreken op zijn lichaam. Volgens Magda heeft Fons namelijk een “hele dikke buik” die haar letterlijk in de weg zat bij een omhelzing. Het resultaat is een pijnlijk gesprek dat ook onder kijkers tot veel discussie leidt.
Bezorgde Magda spreekt zich uit
Magda ontvangt haar date Fons al enkele dagen in haar Franse verblijf in Longeville Sur-Mer. De twee lijken op het eerste gezicht goed met elkaar op te kunnen schieten. Toch zit Magda iets dwars. “Ik kon vannacht niet slapen,” zegt ze tegen Fons. Wat haar bezighoudt? Zijn buik. Volgens haar voelt zijn postuur als een obstakel dat ze niet kan negeren. Ondanks haar twijfel om het onderwerp aan te snijden, besluit ze het toch bespreekbaar te maken.
Onzekerheid over fysieke aantrekkingskracht
Fons, die tot dan toe oprecht geïnteresseerd leek in Magda, wordt verrast door haar opmerking. “Het eerste wat ik voelde tijdens die omhelzing, was je buik,” aldus Magda. “Je zat gewoon in de weg.” Ze benadrukt dat ze hem een lieve man vindt en hem niet wil kwetsen, maar haar woorden zijn allesbehalve subtiel. Ze geeft zelfs toe dat ze het eerder al had opgemerkt: “Ik had best wel gezien dat je corpulent was.”
Geen belangstelling tonen
Naast de fysieke kwestie zit Magda ook iets anders dwars. Ze voelt zich niet gezien door Fons. Tijdens het diner kaart ze aan dat hij weinig vragen aan haar stelt. “Je zegt heel veel, maar je vraagt niks,” zegt ze. Fons verdedigt zich door te zeggen dat hij zich juist opstelt als een journalist die veel observeert en doorvraagt. Toch lijkt dat voor Magda onvoldoende. Ze wil meer betrokkenheid voelen.
Fons blijft kalm, maar is geraakt
Hoewel Fons aan tafel rustig reageert, blijkt uit zijn biecht dat hij zich gekwetst voelt. “Dat valt me tegen,” zegt hij over Magda’s kritiek. “Er wordt nu iets fysieks van mij gebruikt. Mijn hele buik.” Hij denkt bovendien dat het allemaal nog wel meevalt met zijn postuur. Maar de boodschap van Magda is duidelijk: fysieke aantrekkingskracht ontbreekt en dat staat voor haar in de weg van een mogelijke toekomst samen.
Bodyshaming of eerlijkheid?
De uitspraken van Magda zijn niet onopgemerkt gebleven. Online regent het reacties van kijkers die zich storen aan haar directe manier van communiceren. Veronica Superguide-columnist Robin Heerkens noemt het “ouderwets bodyshamen” en vraagt zich af of Magda zich wel bewust is van de impact van haar woorden. Op sociale media spreken veel mensen hun medeleven uit voor Fons.
Grenzen aan eerlijkheid
Hoewel Magda zichzelf graag profileert als iemand die eerlijk en open is, vinden sommigen dat ze in deze situatie te ver is gegaan. “Er is een verschil tussen eerlijk zijn en onnodig kwetsend,” reageert een kijker op X. Volgens velen had Magda haar punt ook op een zachtere manier kunnen brengen, zonder Fons zo persoonlijk aan te vallen. De opmerking over zijn buik kwam voor sommigen zelfs als een koude douche.
Magda slaapt weer als een roosje
Voor Magda zelf was de confrontatie een opluchting. Ze vertelt later dat ze eindelijk weer rustig kan slapen, nu ze haar zorgen heeft uitgesproken. Toch roept haar directe houding vragen op: hoeveel ruimte is er in de liefde voor fysieke voorkeuren, en wanneer slaat eerlijkheid om in kwetsend gedrag? Eén ding is duidelijk: Magda’s woorden hebben een gevoelige snaar geraakt, zowel bij Fons als bij de kijkers thuis.
-
Actueel1 maand ago
Dit is er gebeurd met de gevonden Paul (83) en Gerda (80)
-
Actueel2 maanden ago
Freek’s ontroerende nieuwe liedje raakt Nederland: een muzikale ode aan veerkracht en hoop
-
Actueel4 maanden ago
Jutta Leerdam stapt in ijsbad en laat per ongeluk een beetje teveel zien!
-
Actueel4 maanden ago
Gerard Cox in tranen: ‘Het gaat echt heel slecht met Joke, ik ben haar langzaam aan het verliezen’
-
Actueel4 maanden ago
Kijkers geschokt door actie van gast in Lang Leve de Liefde: slurf tevoorschijn gehaald!
-
Actueel2 maanden ago
Freek doet eindelijk zijn kant van het verhaal: ‘Ik blijf vechten en genieten van elk moment’
-
Actueel1 maand ago
Freek Rikkerink krijgt plots verrassend nieuws van dokter te horen
-
Actueel3 maanden ago
Familie neemt in alle rust afscheid van Jonnie Boer: “We gaan je missen, pap”