Actueel
Hoe kan iemand van 32 al uitgezaaide longkanker hebben? ‘Het zijn vaak mensen die nooit hebben gerookt’

Hoe kan iemand van 32 al uitgezaaide longkanker hebben? ‘Het zijn vaak mensen die nooit hebben gerookt’
Het nieuws sloeg in als een bom: Freek Rikkerink, de 32-jarige zanger van het populaire duo Suzan & Freek, kreeg te horen dat hij uitgezaaide longk*nker heeft. Een diagnose die veel mensen in verbijstering achterlaat, vooral omdat Freek nog zo jong is. Longk*nker is toch vooral iets dat voorkomt bij oudere r0kers, zo wordt vaak gedacht. Maar de realiteit is complexer dan dat, legt de Belgische longarts en k*nkerspecialiste Annelies Janssens uit. “Eén op de tien mensen met longk*nker heeft nog nooit ger00kt,” zegt ze. “En bij jonge patiënten komt het ook voor, al is dat zeldzaam.”
Hoe kan longk*nker bij jonge mensen ontstaan?
“Longk*nker is inderdaad het meest voorkomende bij oudere patiënten,” zegt dokter Janssens. “De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose gesteld wordt, is rond de 70 jaar. Maar in uitzonderlijke gevallen, zoals bij Freek, kan het zich ook op jongere leeftijd voordoen. Dat heeft niet alleen met r0ken te maken, want longk*nker wordt ook veroorzaakt door andere factoren.”
Volgens de arts zijn er een aantal risicofactoren naast r0ken: genetische aanleg, blootstelling aan fijnstof of luchtvervuiling, en in sommige gevallen een verhoogde gevoeligheid van het longweefsel. “Er bestaan zeldzame genetische mutaties die de kans op longk*nker kunnen vergroten,” legt ze uit. “Dat zijn mutaties die iemand soms al bij de geboorte heeft. Die mutaties kunnen de cellen in de longen gevoeliger maken voor veranderingen die leiden tot k*nker.”
Wat zijn de eerste signalen?
Een van de moeilijkheden bij longk*nker is dat de symptomen vaak pas laat opvallen. “De longen hebben geen zenuwuiteinden zoals de huid,” legt Janssens uit. “Daarom merk je vaak niet meteen dat er iets mis is.”
De meest voorkomende eerste signalen zijn:
-
Aanhoudende hoest die niet weggaat.
-
Kortademigheid of benauwdheid.
-
Onverklaarbaar gewichtsverlies.
-
Vermoeidheid.
-
Pijn op de borst.
-
Opvallende heesheid of stemverandering.
“Bij jonge mensen zoals Freek worden die klachten vaak niet meteen gelinkt aan longk*nker,” zegt Janssens. “Ze denken aan een hardnekkige verkoudheid of een infectie. Daardoor kan het lang duren voor de diagnose gesteld wordt.”
Waarom is het vaak al uitgezaaid bij de diagnose?
Dat is meteen de reden waarom longk*nker vaak pas in een laat stadium ontdekt wordt. “Tegen de tijd dat mensen medische hulp zoeken, heeft de tumor vaak al de kans gehad om zich te verspreiden,” zegt de arts. “Bij longk*nker is dat helaas heel vaak het geval.”
Bij Freek werd de k*nker pas ontdekt toen hij al was uitgezaaid. Dat betekent dat de tumorcellen zich via de bloedbaan of het lymfesysteem hebben verspreid naar andere delen van het lichaam, zoals de botten, lever of hersenen. “In dat stadium spreken we van uitgezaaide of gemetastaseerde longk*nker,” zegt Janssens. “De z!ekte is dan niet meer te genezen, al kunnen we in sommige gevallen de groei afremmen met behandelingen.”
Wat zijn de overlevingskansen?
De prognose bij uitgezaaide longk*nker is somber. De gemiddelde overlevingskans ligt laag, en hangt af van factoren zoals het type longk*nker, de uitgebreidheid van de uitzaaiingen en de algemene gezondheid van de patiënt. “Gemiddeld leeft iemand met uitgezaaide longk*nker nog zes tot twaalf maanden na de diagnose,” zegt Janssens voorzichtig. “Maar dat is een gemiddelde: sommigen leven nog enkele jaren, anderen maar een paar maanden.”
Bij Freek weten we niet welke vorm van longk*nker hij heeft. Er zijn grofweg twee hoofdtypes:
-
Niet-kleincellig longk*nker (de meest voorkomende vorm, ongeveer 85% van de gevallen).
-
Kleincellig longk*nker (agressiever en sneller groeiend).
Freek: een voorbeeld van jong en niet-r0ker
Wat Freek’s verhaal zo bijzonder én schrijnend maakt, is dat hij nog maar 32 is en – voor zover bekend – nooit ger00kt heeft. “Er heerst nog altijd het misverstand dat longk*nker een ‘rokersz!ekte’ is,” zegt Janssens. “Maar één op de tien patiënten heeft nooit ger00kt. Vooral bij jongere mensen speelt erfelijke aanleg of blootstelling aan andere risicofactoren een rol.”
Voor veel jonge patiënten is de klap extra hard omdat ze in de kracht van hun leven staan. “Mensen zoals Freek hebben vaak nog kleine kinderen of zijn net bezig een gezin op te bouwen,” zegt de arts. “Dat maakt het emotioneel en praktisch heel zwaar.”
Een zwangerschap, een diagnose en de toekomst
Suzan en Freek wachten hun eerste kindje – een bitterzoet lichtpuntje in deze donkere tijd. “Ze hebben een kindje op komst en horen tegelijkertijd dat er geen kans op genezing is,” zegt Janssens. “Dat is ontzettend moeilijk. Als arts zie je dat jonge patiënten dan vaak hun focus verschuiven: ze willen er nog zijn voor hun kind, voor hun partner. Ze willen herinneringen maken, hoe kort de tijd ook is.”
Voor Freek en Suzan is het nu vooral zaak om rust te vinden en van elkaar te genieten. De zanger deelde zelf op Instagram: “We gaan nog zo lang mogelijk genieten van de tijd die ons samen gegund is, ook al weten we niet hoe lang dat zal zijn.”
Wat kan er nog aan behandeling?
Hoewel genezing uitgesloten is bij uitgezaaide longk*nker, zijn er wel behandelingen om de z!ekte af te remmen en de klachten te verlichten. “We kijken altijd naar de specifieke eigenschappen van de tumor,” zegt Janssens. “Soms kunnen we gerichte therapieën inzetten, zoals immuuntherapie of doelgerichte medicijnen die specifieke mutaties aanpakken.”
Die behandelingen kunnen de groei van de tumor afremmen en in sommige gevallen het leven met maanden of zelfs jaren verlengen. “Maar het blijft een gevecht tegen de klok,” zegt Janssens. “En vaak moeten we ook symptomen bestrijden zoals pijn, benauwdheid of vermoeidheid.”
Een oproep tot begrip
Het verhaal van Freek en Suzan laat zien hoe hard en oneerlijk k*nker kan toeslaan – ook bij mensen die alles op orde lijken te hebben. Janssens benadrukt hoe belangrijk het is om begrip te tonen voor patiënten en hun omgeving. “De z!ekte zet het hele leven op z’n kop. Mensen hebben steun en liefde nodig, geen oordelen of ongevraagde adviezen.”
Freek’s diagnose herinnert ons eraan dat k*nker geen onderscheid maakt. “Ook wie nooit ger00kt heeft, kan getroffen worden,” zegt Janssens. “Dat is een harde realiteit.”
De boodschap van hoop en liefde
Wat Freek en Suzan nu meemaken, raakt veel mensen diep. Fans, collega’s en vrienden stromen toe met steunbetuigingen. “Wat jullie samen nog willen delen, is wat telt,” schrijft iemand online. “Liefde is sterker dan alles.”
Voor Freek en Suzan is dat misschien ook de enige houvast in deze tijd. Hun muziek bracht velen troost, nu hopen fans dat zij zelf troost vinden in elkaar. In de kleine momenten, de gedeelde blikken, de hand op elkaars schouder. En in het vooruitzicht van een nieuw leven dat binnenkort hun wereld zal verrijken.

Actueel
Zoontje (1) van oud-speler PSV tragisch om het leven komen

Voetballer Matthias Verreth (27) diep geraakt door verlies van zijn jonge zoontje
Zeer aangrijpend nieuws uit de voetbalwereld. De Belgische profvoetballer Matthias Verreth, onder meer bekend van zijn tijd bij PSV en Willem II, is geconfronteerd met het grootste verdriet dat een ouder kan meemaken. Zijn zoontje Elliot Charles, pas 14 maanden jong, is recent onverwacht 0verleden.
Opeens verslechterde alles
Het jonge kind werd enkele dagen geleden opgenomen in het z!ekenhuis vanwege een virale infectie. Aanvankelijk leek de situatie beheersbaar, maar de toestand van de kleine Elliot verslechterde in rap tempo. Terwijl Verreth zich op een trainingskamp bevond met zijn huidige club SSC Bari in Italië, bereikte hem het hartverscheurende telefoontje: zijn zoontje had het niet gered.
Volgens de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport was de impact op Verreth onmiddellijk voelbaar. Hij zou hevig geëmotioneerd zijn geraakt bij het vernemen van het tragische nieuws. Zijn team, clubleiding en medespelers reageerden geschokt en met groot medeleven.
Een persoonlijke geste van de club
De voorzitter van SSC Bari, Luigi De Laurentiis, nam het initiatief om Verreth persoonlijk naar de luchthaven van Fiumicino te brengen. Daar kon de 27-jarige voetballer zo snel mogelijk een vlucht naar België nemen om bij zijn gezin en dierbaren te zijn in deze ondenkbaar zware periode.
Oefenwedstrijd afgelast uit respect
Vanwege het plotselinge en ingrijpende verlies heeft SSC Bari besloten de geplande oefenwedstrijd tegen Cavese te annuleren. Die zou oorspronkelijk op dinsdag plaatsvinden. De club wilde daarmee niet alleen haar medeleven tonen, maar ook de gelegenheid bieden aan Verreth om alle ruimte te krijgen voor r0uw, familie en verwerking.
Een bekende naam in Nederland
Matthias Verreth is geen onbekende voor het Nederlandse publiek. De aanvaller werd geboren in het Belgische Herentals en brak in het profvoetbal door bij PSV. Tussen 2016 en 2019 was hij actief bij Jong PSV, en hij maakte één optreden in het eerste elftal. Daarna speelde hij onder andere voor Waasland-Beveren, FC Eindhoven en Willem II, waar hij ruim 70 wedstrijden op zijn naam schreef tussen 2022 en 2024.
Na een seizoen bij het Italiaanse Brescia tekende hij eerder dit jaar een contract bij SSC Bari. In Italië hoopte hij zijn carrière verder uit te bouwen — tot het noodlot op onverwachte wijze toesloeg.
Een gezin in r0uw
Matthias Verreth vormt samen met zijn partner, Séli Muyabo, een jong gezin. Naast hun 0verleden zoontje Elliot hebben zij ook nog een dochtertje. Voor het jonge stel is dit verlies haast niet te bevatten. Vrienden, familieleden, medespelers en fans hebben inmiddels via sociale media hun steun betuigd en berichten van medeleven gedeeld.
Op de clubwebsite van Bari is een korte verklaring geplaatst waarin de organisatie haar volledige steun uitspreekt aan Verreth en zijn familie. “Onze gedachten zijn bij Matthias en zijn naasten. Als club staan we volledig achter hem in deze donkere periode.”
Massale steun vanuit fans
Ook onder fans klinkt massale steun. Op diverse fora, sociale media en voetbalplatforms worden berichten van medeleven gedeeld. “Geen enkele ouder zou dit moeten meemaken”, schrijft iemand. Anderen laten weten “met tranen in de ogen” het nieuws gelezen te hebben. Sommige fans roepen op tot een minuut stilte bij aankomende wedstrijden van SSC Bari en voormalige clubs van Verreth, als eerbetoon aan het jonge leven dat veel te vroeg tot stilstand kwam.
Stil verdriet in de sportwereld
De voetbalwereld toont zich opnieuw kwetsbaar. Achter de prestaties, transfers en sportieve prestaties schuilt ook een menselijke kant. Verreth, een sporter met ambitie en toewijding, moet zich nu buigen over iets waarvoor geen enkele voorbereiding bestaat: het verlies van zijn kind.
De komende periode zal volledig in het teken staan van r0uw en verwerking voor Matthias Verreth en zijn gezin. Zijn terugkeer bij Bari is voor onbepaalde tijd opgeschort. De club laat weten dat hij “alle tijd en ruimte krijgt die hij nodig heeft.”
Dit bericht op Instagram bekijken
Een lichtje voor Elliot
In een tijd waarin sport vaak draait om winst en verlies op het veld, herinnert dit tragische nieuws ons aan wat er écht toe doet. De liefde voor je kind, het belang van familie, en het koesteren van elk moment.
Langs deze weg willen we Matthias Verreth, Séli Muyabo en hun familie ontzettend veel kracht en liefde toewensen in deze zware tijd. 💛
Laat je steunbetuiging achter in de
reacties. ❤️
Een klein gebaar kan een groot verschil maken voor wie midden in
het verdriet staat.
-
Actueel1 maand ago
Dit is er gebeurd met de gevonden Paul (83) en Gerda (80)
-
Actueel2 maanden ago
Freek’s ontroerende nieuwe liedje raakt Nederland: een muzikale ode aan veerkracht en hoop
-
Actueel4 maanden ago
Jutta Leerdam stapt in ijsbad en laat per ongeluk een beetje teveel zien!
-
Actueel4 maanden ago
Gerard Cox in tranen: ‘Het gaat echt heel slecht met Joke, ik ben haar langzaam aan het verliezen’
-
Actueel4 maanden ago
Kijkers geschokt door actie van gast in Lang Leve de Liefde: slurf tevoorschijn gehaald!
-
Actueel2 maanden ago
Freek doet eindelijk zijn kant van het verhaal: ‘Ik blijf vechten en genieten van elk moment’
-
Actueel1 maand ago
Freek Rikkerink krijgt plots verrassend nieuws van dokter te horen
-
Actueel3 maanden ago
Familie neemt in alle rust afscheid van Jonnie Boer: “We gaan je missen, pap”