Connect with us

Actueel

Gerard Cox in tranen: ‘Het gaat echt heel slecht met Joke, ik ben haar langzaam aan het verliezen’

Avatar foto

Published

on

ik ben haar langzaam aan het verliezen’

De band tussen Gerard Cox (85) en Joke Bruijs (73) is er een die al meer dan vijftig jaar meegaat. Niet meer als geliefden, maar als soulmates in vriendschap, muziek en herinnering. Maar nu er steeds meer donkere wolken samenpakken boven het leven van Joke, is het Gerard die in alle kwetsbaarheid zijn zorgen deelt. “Het gaat echt heel slecht met haar,” vertelt hij geëmotioneerd. En die woorden raken.

“Ze glipt langzaam bij me weg”

In een openhartig interview met het AD-weekendmagazine Mezza vertelde Gerard hoe hard de gezondheid van Joke achteruitgaat. Ze lijdt aan een progressieve vorm van Parkinson, een slopende aandoening die haar dagelijks functioneren steeds verder beperkt. “Ze kan nauwelijks nog praten, ziet slecht en is van de trap gevallen,” zegt hij. “Het gewone leven is bijna niet meer mogelijk voor haar.”

Die constatering komt niet van een afstandelijke ex, maar van iemand die al een leven lang verbonden is met haar. “Het is heel erg,” zegt Gerard. Zijn stem breekt. “Ik ben haar langzaam aan het verliezen. En ik kan er niets aan doen.”

Meer dan een ex

Gerard en Joke waren ooit geliefden, waren getrouwd, scheidden, maar bleven onafscheidelijk. Hun band overstijgt conventies. Vriendschap, vertrouwen, kameraadschap: het zit er allemaal in. Ze werkten samen, reisden samen, lachten en zongen samen. En tot op de dag van vandaag blijft Gerard haar bezoeken. Niet uit plicht, maar uit liefde.

Tijdens die bezoeken doet hij iets bijzonders: hij zingt voor haar. En dan gebeurt er iets magisch. “Als ik halverwege doe alsof ik de tekst niet meer weet, maakt zij hem af,” zegt Gerard. Zelfs als haar geheugen het laat afweten, vinden hun stemmen elkaar in de muziek. Alsof de noten een brug vormen tussen het nu en het toen.

Een leven in het licht

Joke Bruijs is een bekende en geliefde naam in de Nederlandse entertainmentwereld. Ze schitterde jarenlang op toneel, in musicals, op tv en als zangeres. Samen met Gerard speelde ze in populaire series als Toen was geluk heel gewoon en Vreemde Praktijken. In 2022 waren ze samen te zien in de film Casa Coco, waarin hun diepe band nog eenmaal prachtig werd verbeeld.

Maar het leven in de spotlights maakte plaats voor stilte toen Joke in april 2023 bekendmaakte dat ze lijdt aan progressieve Parkinson. Ze trok zich terug uit de media en beëindigde haar carrière. Voor fans was dat een verdrietig moment. Voor Gerard een omslag in hun samenzijn.

Fysieke en mentale strijd

Parkinson is meer dan alleen trillende handen. Het is een slopende ziekte die spiercontrole, spraak, gezichtsvermogen en geheugen aantast. Voor iemand als Joke, die gewend was op te treden, mensen te raken en te communiceren, is het verlies van controle extra pijnlijk. “Ze heeft het zwaar,” vertelt Gerard. “Elke dag is een gevecht.”

En niet alleen voor haar. Ook voor de mensen om haar heen, voor Gerard, die haar ziet veranderen. “Je weet dat het niet beter wordt. Dat het alleen maar achteruit zal gaan. En dat is hartverscheurend.”

Liefde blijft bestaan

Ondanks dat hun romantische relatie al jaren achter hen ligt, is de liefde tussen Gerard en Joke voelbaar. “Ze is het belangrijkste mens in mijn leven,” zei Gerard eerder in een interview. En dat is nog steeds zo. Niet als partner, maar als iemand die zijn ziel deelt met een ander. Iemand die, ondanks alles, aan haar zijde blijft staan.

Die vorm van liefde – die geen woorden of titels nodig heeft – is zeldzaam. En ontroerend. Gerard toont met zijn openheid wat echte toewijding betekent, ook buiten een huwelijk of liefdesrelatie om.

Muziek als reddingsboei

De momenten waarop Gerard voor haar zingt, zijn voor beiden kostbaar. De teksten uit het verleden brengen een sprankje herkenning terug in het heden. “Dan zie ik haar weer even zoals ze was,” zegt hij. “Vol leven, vol muziek.” Voor Gerard zijn die momenten van onschatbare waarde.

Muziek is de rode draad in hun leven – en nu ook de laatste brug die hen verbindt. Het toont hoe krachtig kunst kan zijn in tijden van aftakeling, hoe herinneringen in melodieën kunnen blijven hangen als woorden vervagen.

Ondersteuning van Frits Landesbergen

Joke is inmiddels gelukkig getrouwd met jazzmuzikant Frits Landesbergen, die haar liefdevol ondersteunt. Frits, zelf ook artiest, weet als geen ander hoe belangrijk muziek en rust zijn in deze fase van haar leven. Hij doet er alles aan om Joke de zorg, liefde en bescherming te geven die ze nu nodig heeft.

Gerard is daar dankbaar voor. Ondanks dat hij niet meer haar levenspartner is, voelt hij zich verbonden en gerustgesteld dat Joke in goede handen is. Er is geen jaloezie – alleen respect en zorg.

Afscheid in fasen

De ziekte van Joke betekent ook een langzaam afscheid. Geen plotselinge gebeurtenis, maar een geleidelijke terugtrekking uit het leven dat ooit bruisend en actief was. Gerard voelt dat aan. “Elke keer dat ik haar zie, ben ik bang dat het de laatste keer is dat we écht contact hebben,” bekent hij.

Het zijn die kleine dingen die nu tellen: een blik, een glimlach, een woordje. Momenten waarop ze er nog is. Echt is. En die Gerard koestert als goud.

Een boodschap aan Nederland

Door zijn verhaal te delen, geeft Gerard Cox een stem aan iedereen die te maken heeft met ziekte, verlies en ouderdom. Hij maakt zichtbaar wat vaak onzichtbaar blijft: het verdriet van toekijken, het onvermogen om te helpen, het hartzeer van een lang afscheid.

Maar hij laat ook iets anders zien: de schoonheid van liefde die blijft bestaan, zelfs als de vorm verandert. Van partnerschap naar vriendschap. Van woorden naar stilte. Van glamour naar zorg.

Conclusie: Gerard verliest haar stukje bij beetje, maar houdt haar vast

“Ik ben haar langzaam aan het verliezen,” zegt Gerard Cox. En je voelt dat hij het meent. Niet uit drama, maar uit diepe verbondenheid. Joke is niet zomaar iemand uit zijn verleden. Ze ís zijn verleden. En nog steeds een groot deel van zijn heden.

Voor Gerard is het niet alleen haar ziekte. Het is zijn verlies. Zijn rouw bij leven. Maar ook zijn liefde in puurste vorm: onvoorwaardelijk, kwetsbaar, en intens.

Waar woorden tekortschieten, zingt hij. Waar hoop verdwijnt, blijft hij komen. Waar zij verdwijnt, houdt hij haar vast.

🕊️ Wil jij Joke en Gerard een hart onder de riem steken? Laat dan je steunbetuiging achter op Facebook. Iedere boodschap telt.

Actueel

Emma Wortelboer openhartig: “Ik hoop dat mijn dochter me nooit opzoekt op Google”

Avatar foto

Published

on

Emma Wortelboer, bekend van haar televisiecarrière en uitgesproken persoonlijkheid, is inmiddels moeder van een dochtertje: Mia. In een openhartig interview in het NPO-radioprogramma Nooit Meer Slapen spreekt ze met Femke van der Laan over hoe het moederschap haar kijk op het leven – en op haar eigen verleden – heeft veranderd. Eén van de onderwerpen die aan bod komt: hoe ze omgaat met haar publieke imago en de dag waarop haar dochter daar zelf via internet achter zal komen.

Geen zin in een digitale confrontatie

Tijdens het gesprek vertelt Emma eerlijk dat ze niet uitkijkt naar het moment dat haar dochter haar gaat ‘googelen’. Voor velen een grappige gedachte, maar voor Emma duidelijk een ongemakkelijk idee. “Dat moet ze écht niet doen,” zegt ze met een lach, maar ook met zichtbaar ongemak. “Dat is een héél slecht idee.”

Emma doelt hiermee op het feit dat haar publieke leven in de afgelopen jaren regelmatig onderwerp van gesprek is geweest. Als presentatrice van programma’s als Spuiten en Slikken en als commentator bij het Eurovisie Songfestival in 2019, heeft ze veel aandacht gekregen – niet altijd even positief.

Moederschap verandert alles

Sinds de geboorte van Mia, ruim een jaar geleden, kijkt Emma anders naar haar eigen leven. “Ik denk nu veel vaker: hoe zou zij hierover denken, later? Wat wil ik dat ze van mij ziet en weet?” In de uitzending met Femke van der Laan wordt duidelijk hoe serieus Emma hiermee bezig is.

Ze overweegt zelfs om, wanneer het moment daar is, samen met haar dochter achter de laptop te gaan zitten om die informatie op te zoeken. “Dan haal ik gelijk de angel eruit,” zegt ze. Het lijkt haar beter om zelf regie te houden over hoe haar dochter haar leert kennen via het internet.

Bekend zijn heeft twee kanten

Emma is zich ervan bewust dat haar rol als bekende Nederlander invloed zal hebben op haar dochter. Ze weet ook dat het internet niet vergeet, en dat mensen soms hard kunnen zijn in hun oordeel. “Mensen hebben een mening, zeker als je veel in de media bent geweest. En mijn dochter krijgt daar straks misschien vragen over.”

Het idee dat haar kind met haar publieke uitingen wordt geconfronteerd, is voor Emma lastig. Niet omdat ze zich schaamt, maar omdat ze haar dochter wil beschermen tegen negativiteit waar zij niets mee te maken heeft.

Geen behoefte aan oude meningen

In het gesprek komt ook de naam van Johan Derksen voorbij. Hoewel hij niet expliciet genoemd wordt in negatieve zin door Emma zelf, is het duidelijk dat ze het niet prettig vindt dat er online uitspraken over haar te vinden zijn van mensen die haar op een bepaald moment publiekelijk bekritiseerden.

“Er zijn mensen die bepaalde dingen over mij hebben gezegd. En ik wil dat mijn dochter begrijpt dat dat niet de volledige waarheid is.” Voor haar is het belangrijk dat haar dochter leert dat publieke uitspraken lang blijven hangen, maar vaak uit hun context worden getrokken.

Viral moment bij het Songfestival

Veel mensen herinneren zich Emma’s emotionele reactie toen Duncan Laurence in 2019 het Songfestival won. Ze was zichtbaar geëmotioneerd en liet haar blijdschap op uitbundige wijze zien. Dat fragment ging viral en leidde tot uiteenlopende reacties in de media.

Voor Emma was dat een echt moment van blijdschap en betrokkenheid, maar online werd het door sommigen als ‘hysterisch’ bestempeld. “Het is gek dat een oprechte emotie zo uitvergroot wordt. En dat blijft dan bestaan op het internet,” zegt ze daarover.

Zelfreflectie en groei

Hoewel Emma het lastig vindt dat zulke momenten nog altijd online circuleren, kijkt ze er ook met enige mildheid op terug. “Ik was jong, enthousiast, en ik ben niet iemand die dingen half doet.” Inmiddels is ze ouder, moeder, en kijkt ze met een ander perspectief naar haar publieke optredens.

Ze benadrukt dat iedereen verandert en groeit, en dat haar dochter dat hopelijk ook zal zien als ze ooit die beelden tegenkomt. “Ik hoop dat ze ziet dat ik niet perfect ben, maar wel altijd mezelf probeer te zijn geweest.”

Digitale opvoeding wordt belangrijker

Het gesprek raakt ook aan een breder thema: de invloed van internet op ouderschap. Steeds meer ouders moeten nadenken over wat er online te vinden is over henzelf, en wat hun kinderen daar later van zullen vinden. Emma’s verhaal maakt dat heel tastbaar.

“Ik denk dat elke ouder straks wel iets online heeft staan. Foto’s, meningen, filmpjes… En dan moet je daar met je kind over in gesprek.” Voor Emma is duidelijk dat ze die gesprekken niet uit de weg wil gaan, hoe ongemakkelijk ook.

Mediawijsheid begint thuis

Wat Emma wil meegeven aan haar dochter, is dat je als publiek figuur soms onterecht wordt beoordeeld. Maar ook dat je kracht kunt halen uit jezelf zijn, ondanks wat anderen zeggen. “Ik hoop dat Mia leert dat het oké is om uitgesproken te zijn. En dat het belangrijker is hoe je in het echte leven met mensen omgaat, dan wat er op internet staat.”

Dat maakt haar verhaal herkenbaar en actueel. In een wereld waarin iedereen digitaal terug te vinden is, is mediawijsheid iets dat ouders aan hun kinderen moeten leren – ook als het over henzelf gaat.

Openheid met een knipoog

Hoewel het onderwerp zwaar kan voelen, weet Emma er ook luchtigheid aan te geven. Ze praat met een lach, maakt grapjes over het idee van samen Googelen met haar dochter en laat zien dat ze zichzelf ook niet altijd even serieus neemt. “Ik bedoel, ik heb mezelf ook vaak genoeg teruggezien en gedacht: wow, dat had ook anders gekund.”

Die openheid en zelfrelativering maken Emma een authentieke stem in het gesprek over ouderschap, media en persoonlijke groei.

Van televisiepersoonlijkheid naar moeder met een missie

Emma Wortelboer is niet alleen meer de uitgesproken presentatrice die we kennen van televisie. Ze is nu ook moeder, en dat verandert haar perspectief. Door openlijk te praten over haar angsten en twijfels, draagt ze bij aan een belangrijk gesprek over digitale identiteit en opvoeding in het internettijdperk.

Haar verhaal laat zien dat publieke figuren ook gewoon mensen zijn, met zorgen, liefde en de wens om hun kinderen een veilige start te geven – online én offline.

Continue Reading

Trending

  • Actueel4 dagen ago

    Broer van bekende Nederlandse zanger komt om bij zwaar ongeluk op de weg

  • Actueel3 weken ago

    Onze gedachten zijn bij prinses Beatrix (87)

  • Actueel2 weken ago

    Ria Valk over haar toekomst: “Ik weet nu hoe lang ik nog heb”

  • Actueel2 weken ago

    Martijn Krabbé deelt openhartig verhaal over zijn gezondheid: “Elke dag telt nu meer dan ooit”

  • Actueel1 maand ago

    Verschrikkelijke onthulling: Dit is waarom Floortje Dessing plotseling verdwenen is van tv

  • Actueel4 weken ago

    Sophie Hilbrand openhartig over relatiebreuk: “Ik ben niet trouw geweest”

  • Actueel3 weken ago

    De geheime liefde (84) van Loretta Schrijver onthuld

  • Actueel4 weken ago

    Zien: De aller wildste nacht in de Lang Leve de Liefde villa, ooit!