Connect with us

Actueel

Hannah (54) verbaasd over buurman in bijstand met jacuzzi: “Hoe kan hij dat betalen?”

Avatar foto

Published

on

Hannah, 54

Hannah, 54 jaar en al jaren werkend als administratief medewerker, snapt er niks van. “Mijn buurman leeft van een uitkering, klaagt regelmatig dat hij geen cent te makken heeft, en tóch ligt hij elke avond in zijn tuin in een dampende jacuzzi. Hoe dan?”, vraagt ze zich hardop af. Het beeld knaagt aan haar. Terwijl zij en haar partner hun energiekosten in de gaten houden en letten op iedere uitgave, lijkt haar buurman in luxe te baden – letterlijk.

Luxe in de achtertuin

Een jacuzzi in je achtertuin? Voor velen is dat het toonbeeld van luxe. Bubbelend warm water, ontspanning onder de sterrenhemel, een glas wijn binnen handbereik. Dat beeld schuurt voor mensen die hard werken en elke euro omdraaien. En als die jacuzzi dan staat bij iemand die leeft van een uitkering, roept dat al snel vragen op.

Hannah: “Ik zie hem nooit werken. Hij zegt dat hij het zwaar heeft. En toch zag ik laatst een busje van een installatiebedrijf de jacuzzi aansluiten. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.”

Werken en rondkomen

“Mijn man en ik werken allebei fulltime,” vervolgt ze. “We hebben geen extravagante levensstijl, maar moeten het gewoon doen met wat we hebben. Zeker met de stijgende energieprijzen, hogere boodschappen en kosten voor zorg en verzekeringen, houden we weinig over voor luxe.”

Juist daarom voelt het voor Hannah scheef. “Als je afhankelijk bent van de bijstand, is een jacuzzi toch geen prioriteit? Dat voelt gewoon krom.”

Tweedehands of niet, het schuurt

Na wat ongemakkelijke stilte besloot Hannah haar buurman voorzichtig aan te spreken op de situatie. “Hij zei dat hij de jacuzzi tweedehands heeft gekocht, via Marktplaats. Voor een paar honderd euro. En dat hij al jaren spaarde voor iets waar hij gelukkig van wordt. Nou ja, dat klinkt op zich redelijk. Maar het gevoel blijft wringen.”

De buurman vertelde haar dat hij niet op vakantie gaat, niet rookt en nauwelijks uit eten gaat. Zijn jacuzzi is zijn vorm van ontspanning, en dat is voor hem het waard. “Hij zei: ‘Ik zit toch de hele dag thuis, dit is mijn geluksmoment.’ Dat snap ik ergens wel. Maar het beeld blijft lastig.”

Pakketjes en post

Wat het voor Hannah nog moeilijker maakt, is dat er volgens haar regelmatig pakketjes worden bezorgd bij haar buurman. “Bijna elke week zie ik pakketbezorgers langskomen. Het zijn geen enorme dozen hoor, maar toch. Je denkt al snel: waar betaalt hij dat allemaal van?”

Die optelsom van kleine signalen zorgt ervoor dat Hannah – en ook andere buren – steeds vaker hun wenkbrauwen optrekken. “Ik wil echt niet jaloers zijn, maar het voelt oneerlijk. Wij letten op de kleintjes, en dan zie je dit soort dingen bij mensen die een uitkering krijgen. Dat schuurt.”

Mag het niet gewoon leuk zijn?

Toch is het ook een vraag van perspectief. Want wanneer mag iemand in de bijstand wél iets leuks doen? Is het dan de bedoeling dat je alleen maar sobertjes leeft, geen luxe kent en alles moet verantwoorden?

Volgens Hannah is het niet zo zwart-wit. “Natuurlijk gun ik hem ook ontspanning. Maar ik vraag me gewoon af of dit het juiste signaal is. Mensen die werken krijgen geen subsidie voor een jacuzzi, maar wie niet werkt, lijkt zich die wel te kunnen veroorloven. Dat voelt oneerlijk.”

Beeldvorming en jaloezie

De situatie tussen Hannah en haar buurman legt een breder gevoel in de samenleving bloot. Het wantrouwen dat soms leeft rondom mensen in de bijstand. Klopt het beeld dat ze altijd tekortkomen? Of zijn er uitzonderingen die het systeem slim gebruiken?

Een socioloog aan de universiteit van Amsterdam stelt: “Er is veel onbegrip over de uitgaven van mensen met een uitkering. Zodra er iets luxe-achtigs wordt gekocht, wordt daar een oordeel over geveld. Terwijl er allerlei legale manieren zijn waarop mensen geld sparen, spullen tweedehands kopen of geholpen worden door familie.”

Spaargeld en keuzes

In Nederland mag je als bijstandsgerechtigde een beperkte hoeveelheid spaargeld hebben. Als je dat zorgvuldig opzij zet, is het dus niet onmogelijk om iets bijzonders aan te schaffen. Dat kan betekenen: jarenlang geen vakantie, kleding of uitjes – om dan één keer uit te pakken.

Hannah’s buurman zegt precies dat te hebben gedaan. “Hij gaf toe dat hij ervoor gespaard had, en dat hij bewust geen luxe uitgaven doet. Maar ik weet niet… het blijft wringen. Je ziet de buitenkant, maar niet wat hij misschien allemaal heeft opgeofferd.”

Energie en onderhoud

Een andere zorg van Hannah zit in het energieverbruik van een jacuzzi. “Die dingen slurpen stroom. Ik weet wat het ons zou kosten als we zoiets zouden willen. Hoe kan hij dat betalen van een uitkering?”

Volgens energie-experts klopt het dat jacuzzi’s veel energie verbruiken, zeker als ze continu warm moeten blijven. Toch zijn er manieren om dat verbruik te beperken, bijvoorbeeld met isolerende covers of energiezuinige modellen. Ook dat kan meespelen bij iemands keuze.

Oordelen zonder context

Hannah realiseert zich dat haar oordeel misschien ook voortkomt uit frustratie. “Ik werk al zo lang, heb nooit iets cadeau gekregen. Misschien zit daar ook iets van teleurstelling. Maar ik wil ook gewoon weten of het eerlijk is.”

Toch weet ze ook dat ze niet het hele verhaal kent. “Misschien betaalt een familielid bij. Of kreeg hij het als cadeau. Of misschien is het toch niet zo luxe als het lijkt.”

Leven en laten leven?

De situatie van Hannah is herkenbaar voor veel Nederlanders. In een tijd waarin alles duurder wordt en er meer wordt gevraagd van burgers, kan het confronterend zijn om te zien dat iemand zonder baan er ogenschijnlijk warmpjes bijzit.

Maar het roept ook de vraag op: wie bepaalt wat mag als je leeft van een uitkering? En moeten we daar als samenleving begrip voor hebben, of juist kritischer naar kijken?

Begrip of frustratie

Voor Hannah blijft het gevoel dubbel. Ze gunt haar buurman best iets leuks, maar worstelt met het beeld. “Als je zegt dat je amper kunt rondkomen, en ondertussen in een bubbelbad ligt, dan is het lastig om daar geen mening over te hebben.”

Misschien, zegt ze, moeten we gewoon meer met elkaar praten. “Als hij eerlijk zegt hoe hij het voor elkaar heeft gekregen, dan weet ik waar ik aan toe ben. Nu blijft het allemaal vaag.”

Conclusie: het zit dieper dan een jacuzzi

Dit verhaal gaat uiteindelijk niet over een bubbelbad, maar over vertrouwen. Over eerlijkheid. En over het gevoel van rechtvaardigheid. Als mensen het idee hebben dat het systeem niet klopt, raken ze gefrustreerd. En als er geen openheid is, groeit dat gevoel alleen maar.

Voor Hannah is de jacuzzi van haar buurman een aanleiding om na te denken over hoe we kijken naar elkaar, en naar wat we eerlijk vinden. “Misschien ben ik te kritisch. Maar misschien moeten we dit soort dingen ook gewoon durven bespreken.”

Wat vind jij? Mag iemand in de bijstand zichzelf trakteren op een jacuzzi als hij er voor spaart? Of wringt dat beeld toch? Laat je mening hieronder achter.

Actueel

Emma Wortelboer openhartig: “Ik hoop dat mijn dochter me nooit opzoekt op Google”

Avatar foto

Published

on

Emma Wortelboer, bekend van haar televisiecarrière en uitgesproken persoonlijkheid, is inmiddels moeder van een dochtertje: Mia. In een openhartig interview in het NPO-radioprogramma Nooit Meer Slapen spreekt ze met Femke van der Laan over hoe het moederschap haar kijk op het leven – en op haar eigen verleden – heeft veranderd. Eén van de onderwerpen die aan bod komt: hoe ze omgaat met haar publieke imago en de dag waarop haar dochter daar zelf via internet achter zal komen.

Geen zin in een digitale confrontatie

Tijdens het gesprek vertelt Emma eerlijk dat ze niet uitkijkt naar het moment dat haar dochter haar gaat ‘googelen’. Voor velen een grappige gedachte, maar voor Emma duidelijk een ongemakkelijk idee. “Dat moet ze écht niet doen,” zegt ze met een lach, maar ook met zichtbaar ongemak. “Dat is een héél slecht idee.”

Emma doelt hiermee op het feit dat haar publieke leven in de afgelopen jaren regelmatig onderwerp van gesprek is geweest. Als presentatrice van programma’s als Spuiten en Slikken en als commentator bij het Eurovisie Songfestival in 2019, heeft ze veel aandacht gekregen – niet altijd even positief.

Moederschap verandert alles

Sinds de geboorte van Mia, ruim een jaar geleden, kijkt Emma anders naar haar eigen leven. “Ik denk nu veel vaker: hoe zou zij hierover denken, later? Wat wil ik dat ze van mij ziet en weet?” In de uitzending met Femke van der Laan wordt duidelijk hoe serieus Emma hiermee bezig is.

Ze overweegt zelfs om, wanneer het moment daar is, samen met haar dochter achter de laptop te gaan zitten om die informatie op te zoeken. “Dan haal ik gelijk de angel eruit,” zegt ze. Het lijkt haar beter om zelf regie te houden over hoe haar dochter haar leert kennen via het internet.

Bekend zijn heeft twee kanten

Emma is zich ervan bewust dat haar rol als bekende Nederlander invloed zal hebben op haar dochter. Ze weet ook dat het internet niet vergeet, en dat mensen soms hard kunnen zijn in hun oordeel. “Mensen hebben een mening, zeker als je veel in de media bent geweest. En mijn dochter krijgt daar straks misschien vragen over.”

Het idee dat haar kind met haar publieke uitingen wordt geconfronteerd, is voor Emma lastig. Niet omdat ze zich schaamt, maar omdat ze haar dochter wil beschermen tegen negativiteit waar zij niets mee te maken heeft.

Geen behoefte aan oude meningen

In het gesprek komt ook de naam van Johan Derksen voorbij. Hoewel hij niet expliciet genoemd wordt in negatieve zin door Emma zelf, is het duidelijk dat ze het niet prettig vindt dat er online uitspraken over haar te vinden zijn van mensen die haar op een bepaald moment publiekelijk bekritiseerden.

“Er zijn mensen die bepaalde dingen over mij hebben gezegd. En ik wil dat mijn dochter begrijpt dat dat niet de volledige waarheid is.” Voor haar is het belangrijk dat haar dochter leert dat publieke uitspraken lang blijven hangen, maar vaak uit hun context worden getrokken.

Viral moment bij het Songfestival

Veel mensen herinneren zich Emma’s emotionele reactie toen Duncan Laurence in 2019 het Songfestival won. Ze was zichtbaar geëmotioneerd en liet haar blijdschap op uitbundige wijze zien. Dat fragment ging viral en leidde tot uiteenlopende reacties in de media.

Voor Emma was dat een echt moment van blijdschap en betrokkenheid, maar online werd het door sommigen als ‘hysterisch’ bestempeld. “Het is gek dat een oprechte emotie zo uitvergroot wordt. En dat blijft dan bestaan op het internet,” zegt ze daarover.

Zelfreflectie en groei

Hoewel Emma het lastig vindt dat zulke momenten nog altijd online circuleren, kijkt ze er ook met enige mildheid op terug. “Ik was jong, enthousiast, en ik ben niet iemand die dingen half doet.” Inmiddels is ze ouder, moeder, en kijkt ze met een ander perspectief naar haar publieke optredens.

Ze benadrukt dat iedereen verandert en groeit, en dat haar dochter dat hopelijk ook zal zien als ze ooit die beelden tegenkomt. “Ik hoop dat ze ziet dat ik niet perfect ben, maar wel altijd mezelf probeer te zijn geweest.”

Digitale opvoeding wordt belangrijker

Het gesprek raakt ook aan een breder thema: de invloed van internet op ouderschap. Steeds meer ouders moeten nadenken over wat er online te vinden is over henzelf, en wat hun kinderen daar later van zullen vinden. Emma’s verhaal maakt dat heel tastbaar.

“Ik denk dat elke ouder straks wel iets online heeft staan. Foto’s, meningen, filmpjes… En dan moet je daar met je kind over in gesprek.” Voor Emma is duidelijk dat ze die gesprekken niet uit de weg wil gaan, hoe ongemakkelijk ook.

Mediawijsheid begint thuis

Wat Emma wil meegeven aan haar dochter, is dat je als publiek figuur soms onterecht wordt beoordeeld. Maar ook dat je kracht kunt halen uit jezelf zijn, ondanks wat anderen zeggen. “Ik hoop dat Mia leert dat het oké is om uitgesproken te zijn. En dat het belangrijker is hoe je in het echte leven met mensen omgaat, dan wat er op internet staat.”

Dat maakt haar verhaal herkenbaar en actueel. In een wereld waarin iedereen digitaal terug te vinden is, is mediawijsheid iets dat ouders aan hun kinderen moeten leren – ook als het over henzelf gaat.

Openheid met een knipoog

Hoewel het onderwerp zwaar kan voelen, weet Emma er ook luchtigheid aan te geven. Ze praat met een lach, maakt grapjes over het idee van samen Googelen met haar dochter en laat zien dat ze zichzelf ook niet altijd even serieus neemt. “Ik bedoel, ik heb mezelf ook vaak genoeg teruggezien en gedacht: wow, dat had ook anders gekund.”

Die openheid en zelfrelativering maken Emma een authentieke stem in het gesprek over ouderschap, media en persoonlijke groei.

Van televisiepersoonlijkheid naar moeder met een missie

Emma Wortelboer is niet alleen meer de uitgesproken presentatrice die we kennen van televisie. Ze is nu ook moeder, en dat verandert haar perspectief. Door openlijk te praten over haar angsten en twijfels, draagt ze bij aan een belangrijk gesprek over digitale identiteit en opvoeding in het internettijdperk.

Haar verhaal laat zien dat publieke figuren ook gewoon mensen zijn, met zorgen, liefde en de wens om hun kinderen een veilige start te geven – online én offline.

Continue Reading

Trending

  • Actueel4 dagen ago

    Broer van bekende Nederlandse zanger komt om bij zwaar ongeluk op de weg

  • Actueel3 weken ago

    Onze gedachten zijn bij prinses Beatrix (87)

  • Actueel2 weken ago

    Ria Valk over haar toekomst: “Ik weet nu hoe lang ik nog heb”

  • Actueel2 weken ago

    Martijn Krabbé deelt openhartig verhaal over zijn gezondheid: “Elke dag telt nu meer dan ooit”

  • Actueel1 maand ago

    Verschrikkelijke onthulling: Dit is waarom Floortje Dessing plotseling verdwenen is van tv

  • Actueel4 weken ago

    Sophie Hilbrand openhartig over relatiebreuk: “Ik ben niet trouw geweest”

  • Actueel3 weken ago

    De geheime liefde (84) van Loretta Schrijver onthuld

  • Actueel4 weken ago

    Zien: De aller wildste nacht in de Lang Leve de Liefde villa, ooit!