Connect with us

Actueel

Auto in brand bij Nationaal Monument op de Dam: politie vermoedt opzet

Avatar foto

Published

on

Op de Dam in Amsterdam, een van de bekendste en drukst bezochte plekken van Nederland, heeft zich dinsdagavond een ernstig incident voorgedaan. Een auto vatte vlam direct naast het Nationaal Monument, terwijl er op dat moment veel mensen aanwezig waren. De politie vermoedt dat de brand met opzet is aangestoken door de bestuurder zelf, die daarbij ook gewond raakte.

Drukte op de Dam slaat om in paniek

Wat begon als een normale avond in het hart van de hoofdstad, eindigde in chaos en verwarring. Talloze toeristen en voorbijgangers bevonden zich in de directe omgeving van het monument toen de auto op het plein tot stilstand kwam. Enkele seconden later volgde een hevige explosie, waarna het voertuig volledig in brand vloog.

Volgens ooggetuigen kwam de auto rustig aangereden en bleef deze enkele momenten stilstaan pal naast het monument. Kort daarop volgde de explosie, die gepaard ging met een felle steekvlam en een harde knal. “We hoorden een doffe plof en zagen meteen vuur,” vertelt een toerist uit Duitsland. “Iedereen rende in paniek weg.”

Man in brand, politie grijpt in

De bestuurder van de auto zat nog in het voertuig op het moment van de explosie. Op beelden die inmiddels op sociale media circuleren, is te zien hoe de man, geheel in brand, uit de auto klimt. Omstanders kijken geschokt toe, sommigen proberen te helpen, maar politieagenten op de Dam reageren snel. Zij weten het vuur op het lichaam van de man te blussen met brandblussers.

Volgens de politie is de man zwaargewond geraakt. Hij is direct overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn identiteit is nog niet officieel bekendgemaakt, maar hij zou volgens getuigen alleen in de auto hebben gezeten.

Explosie vastgelegd op beelden

Meerdere omstanders en een verslaggever van De Telegraaf legden het incident vast op camera. Op de beelden is te zien hoe de auto recht op het monument afrijdt, daar even blijft staan, en vervolgens explodeert. Ook diverse webcams in de binnenstad van Amsterdam legden het moment van de explosie vast.

De beelden zijn inmiddels veelvuldig gedeeld op social media en nieuwsplatforms. Vanwege de heftigheid van de beelden roept de politie op om terughoudend te zijn met het verspreiden ervan, uit respect voor de betrokkenen.

Politie houdt rekening met opzet

In een eerste verklaring laat de Amsterdamse politie weten dat er vermoedens zijn dat de bestuurder de brand zelf heeft veroorzaakt. “We houden rekening met opzet,” aldus een woordvoerder. Over de exacte toedracht is nog veel onduidelijk. Forensisch onderzoek op de Dam is in volle gang.

Het gebied rondom het monument is afgezet voor sporenonderzoek. Politie, brandweer en experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zijn ter plaatse om na te gaan of er nog gevaar is voor achtergebleven explosieve stoffen. Tot dusver is daarvan geen sprake.

Motief nog onduidelijk

Wat de aanleiding is voor het incident, blijft voorlopig onduidelijk. Er zijn nog geen aanwijzingen dat het om een terroristische daad gaat, maar alle scenario’s worden onderzocht. De politie sluit niets uit en benadrukt dat het onderzoek nog in een beginfase verkeert.

“We begrijpen dat dit incident grote impact heeft op omstanders en inwoners van Amsterdam,” laat de politie weten. “We doen er alles aan om helderheid te geven over de achtergrond.”

Reacties vanuit de stad en politiek

Burgemeester Femke Halsema heeft inmiddels gereageerd op het incident. In een verklaring noemt zij het “zeer zorgelijk” dat zoiets op een publieke plek als de Dam heeft kunnen gebeuren. “Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en omstanders die dit van dichtbij hebben moeten meemaken.”

Ook vanuit de landelijke politiek komen reacties. Diverse Kamerleden spraken hun afschuw uit over het incident en riepen op tot duidelijkheid over de veiligheidssituatie in het hart van Amsterdam. “De Dam is een symbolische plek. Dit raakt ons allemaal,” aldus een Kamerlid van de VVD.

Angst voor herhaling

De Dam is niet alleen een toeristische trekpleister, maar ook een historische plek van nationale betekenis. Het Nationaal Monument herdenkt jaarlijks de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat juist op deze locatie een auto in brand vliegt, doet veel mensen huiveren.

Bezoekers die op het moment van de explosie op het plein waren, spreken van paniek en chaos. “Ik dacht meteen aan het ergste,” zegt een Amerikaanse toerist. “Er waren kinderen, ouderen, iedereen rende weg.”

Politie vraagt getuigen zich te melden

De politie roept getuigen van het incident op zich te melden. Ook mensen die over videobeelden beschikken, worden verzocht deze te delen met de politie. “Alle informatie is welkom. We willen zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over wat hier precies is gebeurd.”

Op dit moment wordt er niet gezocht naar andere verdachten. De politie benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn voor meerdere betrokkenen. Desondanks blijven veiligheidstroepen in de stad waakzaam.

Een stad in shock

In de uren na het incident was de Dam grotendeels afgesloten voor publiek. Rond 23.00 uur kon een deel van het plein weer worden vrijgegeven, maar het gebied rond het monument bleef tot in de vroege ochtend hermetisch afgezet. De technische recherche verricht daar nauwgezet onderzoek.

De sfeer in de stad is bedrukt. Winkeliers, horecamedewerkers en voorbijgangers spreken hun verbazing en zorgen uit. “Je verwacht zoiets niet in het centrum van Amsterdam, laat staan naast het Nationaal Monument,” aldus een medewerker van een nabijgelegen restaurant.

Veiligheid in binnensteden opnieuw onder de loep

Het incident op de Dam roept opnieuw vragen op over de veiligheid in drukke stadscentra. Hoewel er al jarenlang extra maatregelen gelden voor evenementen en bijzondere locaties, blijkt dat het lastig is om spontane incidenten volledig te voorkomen.

Deskundigen wijzen erop dat dit soort eenmansacties moeilijk te voorspellen zijn. “Zeker als er sprake is van psychische problemen of wanhoop, is er vaak geen direct signaal vooraf,” aldus een veiligheidsexpert van de Universiteit van Amsterdam.

Tot slot: een wake-upcall voor stedelijke veiligheid

Het incident op de Dam is schokkend en roept veel vragen op, maar het is ook een moment van bezinning. Hoe kunnen we onze steden veilig houden, zonder ze te veranderen in ondoordringbare forten? En hoe gaan we om met individuen die, om welke reden dan ook, een wanhoopsdaad plegen?

Voor nu blijft de focus liggen op het onderzoek en het bieden van ondersteuning aan slachtoffers en getuigen. Amsterdam likt zijn wonden, maar laat ook zien: zelfs in tijden van angst en verwarring staan hulpdiensten, omstanders en bestuurders klaar om snel te handelen.


Actueel

Emma Wortelboer openhartig: “Ik hoop dat mijn dochter me nooit opzoekt op Google”

Avatar foto

Published

on

Emma Wortelboer, bekend van haar televisiecarrière en uitgesproken persoonlijkheid, is inmiddels moeder van een dochtertje: Mia. In een openhartig interview in het NPO-radioprogramma Nooit Meer Slapen spreekt ze met Femke van der Laan over hoe het moederschap haar kijk op het leven – en op haar eigen verleden – heeft veranderd. Eén van de onderwerpen die aan bod komt: hoe ze omgaat met haar publieke imago en de dag waarop haar dochter daar zelf via internet achter zal komen.

Geen zin in een digitale confrontatie

Tijdens het gesprek vertelt Emma eerlijk dat ze niet uitkijkt naar het moment dat haar dochter haar gaat ‘googelen’. Voor velen een grappige gedachte, maar voor Emma duidelijk een ongemakkelijk idee. “Dat moet ze écht niet doen,” zegt ze met een lach, maar ook met zichtbaar ongemak. “Dat is een héél slecht idee.”

Emma doelt hiermee op het feit dat haar publieke leven in de afgelopen jaren regelmatig onderwerp van gesprek is geweest. Als presentatrice van programma’s als Spuiten en Slikken en als commentator bij het Eurovisie Songfestival in 2019, heeft ze veel aandacht gekregen – niet altijd even positief.

Moederschap verandert alles

Sinds de geboorte van Mia, ruim een jaar geleden, kijkt Emma anders naar haar eigen leven. “Ik denk nu veel vaker: hoe zou zij hierover denken, later? Wat wil ik dat ze van mij ziet en weet?” In de uitzending met Femke van der Laan wordt duidelijk hoe serieus Emma hiermee bezig is.

Ze overweegt zelfs om, wanneer het moment daar is, samen met haar dochter achter de laptop te gaan zitten om die informatie op te zoeken. “Dan haal ik gelijk de angel eruit,” zegt ze. Het lijkt haar beter om zelf regie te houden over hoe haar dochter haar leert kennen via het internet.

Bekend zijn heeft twee kanten

Emma is zich ervan bewust dat haar rol als bekende Nederlander invloed zal hebben op haar dochter. Ze weet ook dat het internet niet vergeet, en dat mensen soms hard kunnen zijn in hun oordeel. “Mensen hebben een mening, zeker als je veel in de media bent geweest. En mijn dochter krijgt daar straks misschien vragen over.”

Het idee dat haar kind met haar publieke uitingen wordt geconfronteerd, is voor Emma lastig. Niet omdat ze zich schaamt, maar omdat ze haar dochter wil beschermen tegen negativiteit waar zij niets mee te maken heeft.

Geen behoefte aan oude meningen

In het gesprek komt ook de naam van Johan Derksen voorbij. Hoewel hij niet expliciet genoemd wordt in negatieve zin door Emma zelf, is het duidelijk dat ze het niet prettig vindt dat er online uitspraken over haar te vinden zijn van mensen die haar op een bepaald moment publiekelijk bekritiseerden.

“Er zijn mensen die bepaalde dingen over mij hebben gezegd. En ik wil dat mijn dochter begrijpt dat dat niet de volledige waarheid is.” Voor haar is het belangrijk dat haar dochter leert dat publieke uitspraken lang blijven hangen, maar vaak uit hun context worden getrokken.

Viral moment bij het Songfestival

Veel mensen herinneren zich Emma’s emotionele reactie toen Duncan Laurence in 2019 het Songfestival won. Ze was zichtbaar geëmotioneerd en liet haar blijdschap op uitbundige wijze zien. Dat fragment ging viral en leidde tot uiteenlopende reacties in de media.

Voor Emma was dat een echt moment van blijdschap en betrokkenheid, maar online werd het door sommigen als ‘hysterisch’ bestempeld. “Het is gek dat een oprechte emotie zo uitvergroot wordt. En dat blijft dan bestaan op het internet,” zegt ze daarover.

Zelfreflectie en groei

Hoewel Emma het lastig vindt dat zulke momenten nog altijd online circuleren, kijkt ze er ook met enige mildheid op terug. “Ik was jong, enthousiast, en ik ben niet iemand die dingen half doet.” Inmiddels is ze ouder, moeder, en kijkt ze met een ander perspectief naar haar publieke optredens.

Ze benadrukt dat iedereen verandert en groeit, en dat haar dochter dat hopelijk ook zal zien als ze ooit die beelden tegenkomt. “Ik hoop dat ze ziet dat ik niet perfect ben, maar wel altijd mezelf probeer te zijn geweest.”

Digitale opvoeding wordt belangrijker

Het gesprek raakt ook aan een breder thema: de invloed van internet op ouderschap. Steeds meer ouders moeten nadenken over wat er online te vinden is over henzelf, en wat hun kinderen daar later van zullen vinden. Emma’s verhaal maakt dat heel tastbaar.

“Ik denk dat elke ouder straks wel iets online heeft staan. Foto’s, meningen, filmpjes… En dan moet je daar met je kind over in gesprek.” Voor Emma is duidelijk dat ze die gesprekken niet uit de weg wil gaan, hoe ongemakkelijk ook.

Mediawijsheid begint thuis

Wat Emma wil meegeven aan haar dochter, is dat je als publiek figuur soms onterecht wordt beoordeeld. Maar ook dat je kracht kunt halen uit jezelf zijn, ondanks wat anderen zeggen. “Ik hoop dat Mia leert dat het oké is om uitgesproken te zijn. En dat het belangrijker is hoe je in het echte leven met mensen omgaat, dan wat er op internet staat.”

Dat maakt haar verhaal herkenbaar en actueel. In een wereld waarin iedereen digitaal terug te vinden is, is mediawijsheid iets dat ouders aan hun kinderen moeten leren – ook als het over henzelf gaat.

Openheid met een knipoog

Hoewel het onderwerp zwaar kan voelen, weet Emma er ook luchtigheid aan te geven. Ze praat met een lach, maakt grapjes over het idee van samen Googelen met haar dochter en laat zien dat ze zichzelf ook niet altijd even serieus neemt. “Ik bedoel, ik heb mezelf ook vaak genoeg teruggezien en gedacht: wow, dat had ook anders gekund.”

Die openheid en zelfrelativering maken Emma een authentieke stem in het gesprek over ouderschap, media en persoonlijke groei.

Van televisiepersoonlijkheid naar moeder met een missie

Emma Wortelboer is niet alleen meer de uitgesproken presentatrice die we kennen van televisie. Ze is nu ook moeder, en dat verandert haar perspectief. Door openlijk te praten over haar angsten en twijfels, draagt ze bij aan een belangrijk gesprek over digitale identiteit en opvoeding in het internettijdperk.

Haar verhaal laat zien dat publieke figuren ook gewoon mensen zijn, met zorgen, liefde en de wens om hun kinderen een veilige start te geven – online én offline.

Continue Reading

Trending

  • Actueel4 dagen ago

    Broer van bekende Nederlandse zanger komt om bij zwaar ongeluk op de weg

  • Actueel3 weken ago

    Onze gedachten zijn bij prinses Beatrix (87)

  • Actueel2 weken ago

    Ria Valk over haar toekomst: “Ik weet nu hoe lang ik nog heb”

  • Actueel2 weken ago

    Martijn Krabbé deelt openhartig verhaal over zijn gezondheid: “Elke dag telt nu meer dan ooit”

  • Actueel1 maand ago

    Verschrikkelijke onthulling: Dit is waarom Floortje Dessing plotseling verdwenen is van tv

  • Actueel4 weken ago

    Sophie Hilbrand openhartig over relatiebreuk: “Ik ben niet trouw geweest”

  • Actueel3 weken ago

    De geheime liefde (84) van Loretta Schrijver onthuld

  • Actueel4 weken ago

    Zien: De aller wildste nacht in de Lang Leve de Liefde villa, ooit!