Connect with us

Actueel

Ronald (72): “Ik verlang terug naar het Nederland van vroeger.”

Avatar foto

Published

on

Een terugblik vol weemoed: Ronald over zijn gemis van het oude Nederland

De wereld is de afgelopen decennia drastisch veranderd. Voor sommigen betekent dat vooruitgang en nieuwe mogelijkheden, maar voor anderen roept het gevoelens van verlies op. Ronald (72) is zo iemand. Terwijl hij door vergeelde foto’s bladert van zijn jeugd in de jaren ’50 en ’60, vult zijn hart zich met heimwee. Hij mist het Nederland waarin rust, respect en verbondenheid de norm waren.

“Toen Nederland nog echt Nederland was,” verzucht hij, terwijl hij een foto van zijn oude buurt bekijkt.

Opgroeien in een gemeenschap vol vertrouwen

Ronald groeide op in een klein dorp, waar iedereen elkaar kende en hielp. “Je liet gewoon de achterdeur open. De melkboer, de bakker, de postbode – het waren bekende gezichten waar je op kon rekenen,” vertelt hij met een glimlach.

Dat gevoel van veiligheid en vertrouwen lijkt vandaag de dag ver weg. “Mensen lopen langs elkaar heen zonder oogcontact. Buren kennen elkaar nauwelijks nog. Vroeger maakte je een praatje bij de kruidenier, nu staren mensen naar hun telefoon,” zegt Ronald met lichte frustratie.

Van hutten bouwen naar schermtijd: het contrast met nu

De jeugd van toen bracht hun vrije tijd buiten door. Ronald herinnert zich levendig hoe hij en zijn vriendjes hutten bouwden, voetbalden op straat en pas thuiskwamen als de lantaarns aangingen. “We leerden spelenderwijs samenwerken, ruzies zelf oplossen en respect tonen voor ouderen.”

Vandaag ziet hij een totaal ander beeld: kinderen die uren achter tablets en smartphones zitten. “Ze missen sociale vaardigheden. Alles gebeurt online. Echt contact lijkt bijzaak te zijn geworden.”

Verlies van waarden en normen

Ronald begrijpt dat de wereld niet stil kan staan. “Natuurlijk, technologie heeft ons veel gebracht,” erkent hij. “Maar sommige waarden zijn onderweg verloren gegaan.”

Een belangrijk gemis voor hem is het respect voor ouderen. “Vroeger stond je op in de bus, nu kijken jongeren je niet eens aan. En niemand zegt nog ‘u’.”

Ook de manier waarop mensen met elkaar omgaan, vindt hij zorgelijk. Discussies ontaarden snel in ruzies, vooral online. “Op sociale media is het normaal geworden om elkaar uit te schelden. Anonimiteit haalt het slechtste in mensen naar boven.”

De veranderende stad: van warmte naar anonimiteit

Ronald woonde jarenlang in een middelgrote stad die inmiddels nauwelijks herkenbaar is. “Waar vroeger weilanden lagen, staan nu flats. Kleine winkeltjes zijn vervangen door koude, onpersoonlijke ketens.”

De zaterdagmarkt, ooit het kloppend hart van de stad, mist volgens hem ziel. “Je proefde kazen, kreeg advies van de groenteboer, en iedereen kende je naam. Nu is het een haastklus geworden, met pinapparaten en geautomatiseerde kassa’s.”

De pijn van bureaucratie en economische druk

Ronald spreekt ook openlijk over zijn frustratie met de bureaucratie van tegenwoordig. “Vroeger ging je naar het gemeentehuis en werd je geholpen. Nu moet je een afspraak maken, inloggen met DigiD en uren wachten.”

Daarnaast ziet hij hoe moeilijk jongeren het hebben. “Een huis kopen? Bijna onmogelijk. Vroeger kon je met een gemiddeld salaris een gezin onderhouden. Nu werken jonge stellen zich kapot en kunnen ze nauwelijks rondkomen.”

De zorg voor ouderen is volgens hem ook achteruitgegaan. “Er zijn minder verzorgingstehuizen, en ouderen moeten langer thuis wonen. Maar wie helpt hen als het niet meer gaat?” vraagt hij zich bezorgd af.


Toch blijft Ronald hoopvol: ‘We kunnen het tij keren’

Ondanks zijn kritische blik blijft Ronald optimistisch. “Er zijn tekenen dat mensen weer naar elkaar toe trekken.” Hij wijst op buurtactiviteiten, lokale markten en jongere generaties die interesse tonen in oude ambachten. “Mijn kleinkinderen vinden het geweldig om met hun handen te werken, tuinieren of iets zelf te maken. Dat geeft hoop.”

Ook ziet hij dat veel mensen genoeg krijgen van het digitale leven. “Steeds meer jongeren gaan offline. Ze zoeken verbinding, willen échte gesprekken en ervaringen. Misschien gaan we wel terug naar de kern.”

Een actieve bijdrage aan verbondenheid

Ronald blijft niet aan de zijlijn staan. Hij organiseert buurtbarbecues, koffiemiddagen en helpt bij lokale initiatieven. “Je moet zelf het verschil maken. Als iedereen wacht tot een ander begint, gebeurt er niets.”

Hij spoort mensen aan om vaker stil te staan bij de ander. “Een goedemorgen, een helpende hand, een praatje op straat – het kost niks, maar het doet zoveel.”

Een boodschap aan Nederland: terug naar verbondenheid Voor Ronald is het duidelijk: we moeten terug naar een samenleving waarin mensen voor elkaar zorgen. “Het hoeft niet zoals vroeger, maar we mogen best wat meer menselijkheid tonen.”

Zijn boodschap aan jong én oud is helder: “Koester de kleine dingen. Kijk om je heen. Help elkaar. Wees vriendelijk. Dat maakt Nederland mooier – en daar kunnen we vandaag al mee beginnen.”

Conclusie: vooruitgang met behoud van essentie

Ronald’s verhaal raakt een snaar. Het is geen klaagzang tegen moderniteit, maar een pleidooi voor balans. Technologie, efficiëntie en globalisering mogen dan voordelen brengen, maar mogen nooit ten koste gaan van wat ons mens maakt: contact, zorgzaamheid en samenhang.

Zijn nostalgie is een spiegel. Een herinnering aan wat we kwijt dreigen te raken – en een oproep om daar iets aan te doen. Of we nu 20 of 72 zijn, Ronald’s oproep is actueel: “Vergeet niet waar je vandaan komt, dan weet je beter waar je naartoe moet.”

Met die instelling hoopt hij dat het Nederland van vroeger – of in elk geval de geest ervan – in de harten van nieuwe generaties zal blijven voortleven.

“Verandering begint klein,” besluit Ronald, “maar samen kunnen we het verschil maken.”

Actueel

B&B Vol Liefde-Magda beledigt Fons om zijn corpulent figuur: ´Dit is onnodig kwetsend!´

Avatar foto

Published

on

In de nieuwste aflevering van B&B Vol Liefde wordt het ongemakkelijk tijdens het etentje van Magda en haar logé Fons. De doorgaans welbespraakte en zelfverzekerde B&B-eigenaresse besluit haar date aan te spreken op zijn lichaam. Volgens Magda heeft Fons namelijk een “hele dikke buik” die haar letterlijk in de weg zat bij een omhelzing. Het resultaat is een pijnlijk gesprek dat ook onder kijkers tot veel discussie leidt.

Bezorgde Magda spreekt zich uit

Magda ontvangt haar date Fons al enkele dagen in haar Franse verblijf in Longeville Sur-Mer. De twee lijken op het eerste gezicht goed met elkaar op te kunnen schieten. Toch zit Magda iets dwars. “Ik kon vannacht niet slapen,” zegt ze tegen Fons. Wat haar bezighoudt? Zijn buik. Volgens haar voelt zijn postuur als een obstakel dat ze niet kan negeren. Ondanks haar twijfel om het onderwerp aan te snijden, besluit ze het toch bespreekbaar te maken.

Onzekerheid over fysieke aantrekkingskracht

Fons, die tot dan toe oprecht geïnteresseerd leek in Magda, wordt verrast door haar opmerking. “Het eerste wat ik voelde tijdens die omhelzing, was je buik,” aldus Magda. “Je zat gewoon in de weg.” Ze benadrukt dat ze hem een lieve man vindt en hem niet wil kwetsen, maar haar woorden zijn allesbehalve subtiel. Ze geeft zelfs toe dat ze het eerder al had opgemerkt: “Ik had best wel gezien dat je corpulent was.”

Geen belangstelling tonen

Naast de fysieke kwestie zit Magda ook iets anders dwars. Ze voelt zich niet gezien door Fons. Tijdens het diner kaart ze aan dat hij weinig vragen aan haar stelt. “Je zegt heel veel, maar je vraagt niks,” zegt ze. Fons verdedigt zich door te zeggen dat hij zich juist opstelt als een journalist die veel observeert en doorvraagt. Toch lijkt dat voor Magda onvoldoende. Ze wil meer betrokkenheid voelen.

Fons blijft kalm, maar is geraakt

Hoewel Fons aan tafel rustig reageert, blijkt uit zijn biecht dat hij zich gekwetst voelt. “Dat valt me tegen,” zegt hij over Magda’s kritiek. “Er wordt nu iets fysieks van mij gebruikt. Mijn hele buik.” Hij denkt bovendien dat het allemaal nog wel meevalt met zijn postuur. Maar de boodschap van Magda is duidelijk: fysieke aantrekkingskracht ontbreekt en dat staat voor haar in de weg van een mogelijke toekomst samen.

Bodyshaming of eerlijkheid?

De uitspraken van Magda zijn niet onopgemerkt gebleven. Online regent het reacties van kijkers die zich storen aan haar directe manier van communiceren. Veronica Superguide-columnist Robin Heerkens noemt het “ouderwets bodyshamen” en vraagt zich af of Magda zich wel bewust is van de impact van haar woorden. Op sociale media spreken veel mensen hun medeleven uit voor Fons.

Grenzen aan eerlijkheid

Hoewel Magda zichzelf graag profileert als iemand die eerlijk en open is, vinden sommigen dat ze in deze situatie te ver is gegaan. “Er is een verschil tussen eerlijk zijn en onnodig kwetsend,” reageert een kijker op X. Volgens velen had Magda haar punt ook op een zachtere manier kunnen brengen, zonder Fons zo persoonlijk aan te vallen. De opmerking over zijn buik kwam voor sommigen zelfs als een koude douche.

Magda slaapt weer als een roosje

Voor Magda zelf was de confrontatie een opluchting. Ze vertelt later dat ze eindelijk weer rustig kan slapen, nu ze haar zorgen heeft uitgesproken. Toch roept haar directe houding vragen op: hoeveel ruimte is er in de liefde voor fysieke voorkeuren, en wanneer slaat eerlijkheid om in kwetsend gedrag? Eén ding is duidelijk: Magda’s woorden hebben een gevoelige snaar geraakt, zowel bij Fons als bij de kijkers thuis.

Continue Reading

Trending

  • Actueel1 maand ago

    Dit is er gebeurd met de gevonden Paul (83) en Gerda (80)

  • Actueel2 maanden ago

    Freek’s ontroerende nieuwe liedje raakt Nederland: een muzikale ode aan veerkracht en hoop

  • Actueel4 maanden ago

    Jutta Leerdam stapt in ijsbad en laat per ongeluk een beetje teveel zien!

  • Actueel4 maanden ago

    Gerard Cox in tranen: ‘Het gaat echt heel slecht met Joke, ik ben haar langzaam aan het verliezen’

  • Actueel4 maanden ago

    Kijkers geschokt door actie van gast in Lang Leve de Liefde: slurf tevoorschijn gehaald!

  • Actueel2 maanden ago

    Freek doet eindelijk zijn kant van het verhaal: ‘Ik blijf vechten en genieten van elk moment’

  • Actueel1 maand ago

    Freek Rikkerink krijgt plots verrassend nieuws van dokter te horen

  • Actueel3 maanden ago

    Familie neemt in alle rust afscheid van Jonnie Boer: “We gaan je missen, pap”